Украинският филмов режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Това съобщиха участници в приключилото заседание на председателството на ЕП, цитирани от БТА.

Сенцов, който е яростен критик на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия. През 2015 г. той беше осъден на 20 години затвор по обвинения в тероризъм и трафик на оръжие, но не се призна за виновен. Според обвинението на руския съд режисьорът е създал терористична група, действаща в Крим и извършила два палежа.

Според Амнести интернешънъл делото срещу Сенцов е било гледано от военен съд и е било нечестно. В затвора той започна гладна стачка, която продължи 140 дни. 

Режисьорът стана известен с филма си "Играчът" ("Gamer") от 2011 г., - драматична история на ентусиаст на видеоигри в Крим.

Освен Сенцов, за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (предложение на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

На снимката: Лекарка преглежда затворника Олег Сенцов, 28 септември 2018 г.