Над сто известни личности, включително швейцарският кинорежисьор Жан-Люк Годар и британският Кен Лоуч, отправиха призив за бързи действия, за да не бъде оставен да умре украинският кинодеец Олег Сенцов, сега затворник в Русия, който от близо три месеца е в гладна стачка, предаде Франс прес.

"Поради здравословното му състояние, което изглежда се влошава всеки ден, трябва да се действа. И трябва да се действа бързо", пишат творците, подписали посланието наред с френската министърка на културата Франсоаз Нисен, в статия, поместена днес на сайта на френския в. "Монд".

Олег Сенцов, протестиращ срещу анексията на Крим от Русия през 2014 г., е готов да умре, заяви миналата седмица адвокатът му Дмитрий Динзе, според когото 42-годишният режисьор е отслабнал с 30 килограма, откакто е зад решетките, и страда от проблеми със сърцето.

Руските служби за изтърпяване на наказания обаче увериха, че затворникът е в задоволително състояние след тримесечната гладна стачка.

"Ако не действаме, ще оставим Олег Сенцов да умре. Това ще значи да загърбим своите ценности и принципи, да се откажем от онова, което браним, и от онова, което сме. Това значи да се примирим, че може човек да бъде убит заради своите идеи, своите мнения, заеманите позиции. Отношението към него представлява посегателство срещу неговата свобода на мисълта и свободата му да твори. Не можем да приемем това", пишат кинотворците, сред които са френските режисьори Мишел Азанависиюс, Жак Одиар и Коста-Гаврас, американецът Дейвид Кроненбърг, белгиецът Жан-Пиер Дарден.

"Спешно и необходимо е Русия да намери не само хуманитарно, но и политическо решение за тази ситуация. Не само Франция - президентът Еманюел Макрон неведнъж даде предложения, на които президентът Путин се ангажира да отговори, - но и цялата международна общност, от ЕС до ООН, трябва да се мобилизира заради Олег Сенцов и за да получи отговори", добавят подписалите апела.

В разговор по телефона Еманюел Макрон направи в петък ред предложения, чието естество не бе разкрито, на руския си колега Путин, за да бъде намерено спешно хуманитарно решение за украинския кинодеец. Олег Сенцов е осъден на 20 години лишаване от свобода за "тероризъм" и "търговия с оръжия" в процес, окачествен като "сталинистки" от "Амнести интернешънъл", допълва АФП.

Олег Сенцов, критик на руската анексия на Крим от март 2014 г., излежава присъда от 20 години затвор по обвинения в тероризъм. От 14 май той е в гладна стачка с искане да бъдат освободени 64-ма украински политически затворници.

Присъдата му бе издадена от Севернокавказкия окръжен военен съд в южния руски град Ростов на Дон. Сенцов бе признат за виновен в подготовка на терористични атентати в Крим. Според руското следствие режисьорът е създал терористична организация в украинския полуостров. По данни на прокуратурата членовете на групата са извършили две терористични атаки в Симферопол през пролетта на 2014 г. - подпалването на офиса на обществената организация "Руска общност в Крим" и регионалното отделение на партия "Единна Русия".

Критици определиха делото срещу Сенцов като показен процес, задвижван от политически интереси. Режисьорът изтърпява наказанието си в затвор със строг режим. Подобен дълъг срок лишаване от свобода рядко се постановява в Русия дори при процеси с политически нюанс.