Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, излежаващ 20-годишна присъда в руски затвор за терористичен заговор в анексирания от Русия Кримски полуостров, обясни защо е прекратил гладната си стачка, продължила повече от 140 дни, предаде ДПА.

В изявление на неговия адвокат, предадено от агенция Интерфакс днес, се казва, че Сенцов е взел решение да прекрати стачката си от утре, защото властите са взели решение той да бъде хранен насила заради критичното състояние, в което се намира.

Руската федерална служба за изпълнение на наказанията заяви по-рано днес, че режисьорът е написал заявление за прекратяване на гладната стачка и е дал съгласието си да приема храна.

"Проведени са консултации с най-добрите диетолози в Москва как да бъде изведен от състоянието на гладната стачка. Разработена е съответна диета за нормализиране на здравето му", добави заместник-директорът на службата Валерий Максименко.

Той благодари на всички, включително лекарите и адвокатите на режисьора, че със съвместни усилия са го убедили да вземе това решение. "Той избра живота", подчерта Максименко.

Сенцов получи широка известност с филма си "Играчът" ("Gamer") от 2011 г., - драматична история на ентусиаст на видеоигри в Крим.

Режисьорът е яростен критик на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. През 2015 г. той беше осъден на 20 години затвор по обвинения в тероризъм и трафик на оръжие, но не се признава за виновен. Според обвинението на руския съд режисьорът е създал терористична група, действаща в Крим и извършила два палежа.

Миналия месец Европейският парламент номинира Сенцов за кандидат за престижната Сахаровска награда за свобода на съвестта, която се присъжда всяка година за изключителен принос в борбата за човешки права, припомня ДПА.