Руският президент Владимир Путин няма да помилва украинския режисьор Олег Сенцов, ако сам той не се обърне със съответната молба към руския президент.

"Осъденият на затвор в Русия за заговор за терористични актове в Крим украински режисьор Олег Сенцов не може да бъде помилван, защото не го е поискал", заяви днес Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ДПА.

Песков каза това в коментар на искането на майката на Сенцов синът й да бъде помилван.

"Медиите не бива да остават с впечатление за отказано възможно помилване", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Майката на Олег Сенцов - Людмила Сенцова се обърна към Путин с молба да го помилва в средата на юли.

Сестрата на Сенцов - Наталия Каплан, заяви, че режисьорът няма да моли за помилване. 

От три месеца Сенцов, който през 2015 г. беше осъден на 20 години затвор, е обявил гладна стачка. Неговият адвокат твърди, че състоянието му бързо се влошава. Вчера Сенцов е бил посетен от правозащитника Зоя Светова, която разказа, че той е отслабнал със 17 кг, но няма намерение да прекратява стачката.

Яростен критик на анексирането от Русия на Крим през 2014 г., Сенцов е известен с филма си от 2011 г. "Геймър" - драматичен сюжет за запален геймър от черноморския полуостров, отбелязва ДПА.

През юли руската протестна пънк група "Пуси райът" насочи вниманието към ситуацията със Сенцов с нахлуване на терена по време на финала на световното първенство по футбол в Москва между Франция и Хърватия.

Присъдата на Сенцов е за подготовка на атентати и подпалването на вратата на офиса на "Единна Русия" в Крим. Сенцов не признава вината си и иска да бъдат освободени всички украински политически затворници, намиращи се в руските затвори, без да включва себе си. В защита на Сенцов се обявиха редица културни представители, както в Русия, така и по света.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да намери "хуманитарно решение" на случая на Сенцов.