"Когато човек обича страната си, не се колебае и действа направо", каза Валс в първия си публичен коментар след вчерашния първи тур на регионалните избори, на който крайнодесният Национален фронт (НФ) постигна впечатляващо високи резултати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Валс призова на втория тур в неделя да се гласува за десните листи в три региона -югоизточния Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където Марион Марешал льо Пен получи над 40 процента от гласовете, северния Нор-Па-дьо-Кале-Пикарди, където лидерката на НФ Марин льо Пен също взе над 40 процента и в източната Алзас-Шампан-Арден-Лорен, където води стратегът на НФ Флориан Филипо.

Управляващите социалисти, които са големите губещи на първия тур, решиха да оттеглят кандидатите си "в региони, където левицата не изпреварва десницата и има опасност от победа на НФ", за да се постигне "републиканско възпиране" на крайната десница.

В югоизтока и севера кандидатите на Социалистическата партия се оттеглиха от участие, но в изтока социалистическият кандидат реши да остане в надпреварата.

Валс прикани този кандидат, Жан-Пиер Масре, "да не се вкопчва". "В такива моменти човек не трябва да се вкопчва, трябва да запази достойнство, да остане на висотата на залога, който е да се укрепи Републиката", заяви френският премиер.