Сирачка Стойнева, на 69 години, била наета в продължение на години за гледане на възрастната съпружеска двойка Киоини в град Чивитанова, в провинция Мачерата, уточнява изданието, цитирано от БТА.

През 2005 година г-жа Киоини почива и българката продължава да се грижи за съпруга Помпео до неговата кончина на 99-годишна възраст през 2009 г. След смъртта му Стойнева показва на наследниците завещание от 2005 година, с което техният баща й оставя апартамент в морския курорт Порто Сан Джорджо. Точно година преди това Помпео Киоини е направил друго завещание, в което обаче българката не фигурирала като наследница на жилището.

Синът Нерио и дъщерята Лауреана обвиняват Стойнева в подвеждане на лице в състояние на физическа или умствена неспособност. Според тях второто завещание е изготвено в период, когато баща им е бил в лабилна психо-физическа кондиция и не е могъл да взема напълно осъзнати решения.

По силата на член 643 от италианския наказателен кодекс подвеждането на лице в състояние на физическа или умствена неспособност е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години и глоба от 206 до 2065 евро.
Защитникът на българката, адвокат Алесио Сабалич, е поискал от съдията по предварителното производство Енрико Дзампети да приложи съкратената процедура. Ищците и прокурорът Стефания Чичоли ще обсъдят това искане и ще излязат със становище до края на януари.