Около 70 специалисти османисти от около 30 държави се събраха в турския град Биледжик на симпозиум за историята на Османската империя по инициатива на местния университет.

Това съобщи емисията на български език на турската национална телевизия и радио ТРТ, предаде БТА.

Мнозинството от специалистите смятат, че западните историци са пристрастни и изразяват погрешно мнение за османската история в Азия и Африка. За ректора на университета в Биледжик проф. Азми Йозджан една от основните слабости е, че османската история досега е писана все от чужденци.

"Според техните традиционни разбирания турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори,които проливат безмилостно кръв. Но проучванията показват, че тези твърдения не отговарят на истината.
Събирайки учени от редица страни, ние искаме да направим първите крачки за пренаписване на османската история, ако условията позволяват това", казал Йозджан.
 
На семинара било решено да бъде написана повторно османската история, като бъдат използвани всички новооткрити архиви и други източници.

През юли американци от арменски произход дадоха Турция на съд за физически и материални загуби по време на насилията срещу арменците в Османската империя през 1915 г.

Подкрепата сред турските граждани за влизането в ЕС намалява, предупреди посланикът на Турция у нас Мехмед Гюджюк по време на кръгла маса в София, организирана от Европарламента, съобщи БНР.
 
Основна причина, според посланика, е антитурската реторика на политици от европейски страни. "Обществената подкрепа за членството на Турция в ЕС намаля значително - от 70% през 2008-а г., до 38 на сто днес. Осем преговорни глави са блокирани заради гръцкото правителство, а още 5 - заради Франция.
Но именно риториката на тези държави, че турското членство и без това няма да се случи, е причина за намаляващата покрепа у нас," обясни Гюджюк.