Испански спасители, които работят без почивка в опит да намерят 2-годишно момченце, изчезнало преди три дни, обявиха днес, че са открили ДНК материал от него в дълбокия 100 метра сондажен отвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Родителите на малкия Хулен Росело, които преди две години загубили друг малък син, казаха, че са сигурни, че той е паднал в шахтата.

Момченцето се отдалечило от тях, докато подготвяли обяда по време на неделен пикник край Тоталан, градче североизточно от Малага.

Възрастен човек не може да се спусне в отвора, който е с диаметър по-малко от 25 см.

Спасителните екипи казаха, че проби от косата на Хулен са намерени в почвата във вътрешността на сондажната шахта. Това предполага, че момченцето може да е блокирано надълбоко, по-далеч от обхвата на изкопната техника и наблюдателните уреди.

Представителката на испанското правителство в провинция Малага Мария Гамес каза, че пробите от косата на момчето са дали на спасителите "научни данни, че малкият е там".

Гамес съобщи, че работниците продължават да изравняват терена край шахтата, което да позволи на тежки машини за пробиване да прокопаят страничен тунел към нейното дъно.

Спасителите не успяха да се спуснат на по-голяма дълбочина от от 73 метра, където се натъкнаха на твърда почва и скали. Те се надяват да могат да достигнат дъното на кладенеца през страничен тунел "до 24 или 48 часа".

Хосе Росело, бащата на детето, каза, че двамата със съпругата му са "съкрушени" от дългото чакане и им се струва, че са минали месеци. Той обаче заяви, че вярва, че ще се появи ангел спасител и синът му ще излезе жив, предаде Франс прес.

Властите не са в състояние да кажат дали детето още е живо. Още има надежда, но тя намалява с всяка минута, заяви кметът на Тоталан.

Девет държавни и частни компании участват в издирването, което държи цяла Испания в напрежение. Сред тях е и шведска компания за геолокация, която през 2010 г. участва в спасяването на 33 чилийски миньори, изведени след 69 дни под земята.