САЩ ще изпратят още 300 военнослужещи в Близкия Изток, които ще помагат при обезвреждането на взривни устройства, поддържане на комуникациите и други дейности, съобщи говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Ройтерс.

Райдър отбеляза, че военнослужещите няма да бъдат разполагани в Израел. "Предвижда се те да оказват подкрепа в усилията за възпиране и допълнително да укрепят способностите ни за защита", обясни Райдър и допълни, че този месец е имало 27 атаки срещу американски военни части в Ирак и Сирия.

Атаките на ирански милиции срещу американски бази на сирийска територия са в отговор на израелските нападения срещу Газа. Преди няколко дни силите на САЩ нанесоха въздушни удари по два обекта в Източна Сирия, които според източници от Пентагона са били използвани от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и някои негови съюзници.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права от 19 октомври досега е имало 14 нападения срещу американски бази в Сирия.

Високопоставен служител на Пентагона днес заяви, че от 17 октомври досега американските части в Ирак са били атакувани най-малко 14 пъти, а в Сирия - поне девет пъти. Използвани са били дронове и ракети, но повечето са били свалени преди да успеят да нанесат поражения. Представителят на американското военно ведомство отново повтори опасенията на Вашингтон, че може да се стигне до ескалация.

Проиранска въоръжена групировка пое отговорност за ракетна атака в понеделник срещу военна база на оглавяваната от САЩ коалиция в Източна Сирия, предаде ДПА.

"Ислямската съпротива в Ирак" заяви, че е изстреляла ракети срещу "окупационната база "Конико".

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права заяви, че по американската база в газовото находище "Конико" са били изстреляни четири ракети. Атаката е извършена от "зони, които са под влиянието на сили на режима и техните съюзни проирански милиции" и съвпада с пристигането на военни подкрепления от международните коалиционни сили.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан предупреди днес, че проиранските групировки в региона не могат "да си мълчат" пред случващото се във войната между Израел и палестинското движение "Хамас", и подчерта, че е необходимо спешно да се сложи край на тази война.