Иран осъди на дълги срокове затвор осем екоактивисти, сред които и иранец с британско и американско гражданство, по обвинения в шпионаж в полза на САЩ и действия срещу националната сигурност, съобщи днес съдебната власт, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Присъдите варират от 4 до 10 години и са издадени от апелативен съд и не подлежат на обжалване, уточни съдебен говорител.

Двама от активистите, Морад Табаз и Нилуфар Баяни, получиха по 10 години затвор и освен това ще трябва да върнат парите, които се предполага, че са получили от американското правителство за услугите си.

Тамаз е иранец, който има американско и британско гражданство.

Иран не признава двойно гражданство или гражданство на повече от една държава. Затова иранците, които биват задържани, не могат да получат консулска помощ от другата държава, чийто граждани са. В повечето случаи хората с двойно гражданство биват съдени при закрити врата, а обвиненията срещу тях също са тайна, отбелязва АП.

Иранският революционен съд гледа делата по обвинения в опит за сваляне на правителството, а заседанията са закрити.

Говорителят на съдебната власт Голамхосейн Есмаили каза, че други двама активисти - Хуман Джокар и Тахер Гадирян - са били осъдени на по 8 години затвор за предполагаемо "сътрудничество с враждебното американско правителство".

Други трима активисти - Сам Раджаби, Сепиде Кашан Дуст и Амир Хосейн Халеджи Хамиди - са получили шестгодишни присъди.

Последният активист, Абдолреза Купайе, е бил осъден на 4 години затвор.

Всичките осем подсъдими бяха арестувани в началото на 2018 г.

Каква е съдбата на други задържани по подозрение за шпионаж

Девети активист, арестуван по същото време - Кавуш Сейед Емами, който има и канадско гражданство - почина през февруари 2018 г. при неясни обстоятелства, докато беше в ареста. След това на вдовицата му не беше разрешено да напусне Иран, но впоследствие тя успя да го направи.

Иранските власти държат и други хора с връзки със Запада, сред които е Назанин Загари-Ратклиф - иранка, която има и британско гражданство. Тя бе осъдена на пет години затвор по обвинения в подготовка на сваляне на иранското правителство по време на обиколка в Иран с малката си дъщеря.

Иранският бизнесмен Сиамак Назами и неговият 81-годишен баща Бакер - бивш представител на УНИЦЕФ, който е бил и губернатор на богатата на петрол провинция Хузестан по времето на шаха - излежават 10-годишни присъди по обвинения в шпионаж.

Робин Шахини, от иранско-американски произход, беше освободен под гаранция през 2017 г., след като започна гладна стачка, докато излежаваше 18-годишна присъда за "сътрудничество с враждебно правителство". След това Шахини беше върнат в Съединените щати и сега съди Иран в американски федерален съд.

Бившият агент на ФБР Робърт Левинсън, който изчезна в Иран през 2007 г. докато бил на тайна мисия на ЦРУ, остава в неизвестност.

По-рано този месец иранският Върховен съд потвърди смъртната присъда на Амир Рахимпур, издадена за шпионаж в полза на ЦРУ. Ирански държавни медии твърдят, че той е споделял подробности за иранската ядрена програма с американската разузнавателна агенция. Съдебният говорител Есмаили каза тогава, че смъртната присъда ще бъде изпълнена в скоро време.