Руската журналистка Юлия Юзик, която е задържана в Иран, не е обвинена в шпионаж, а за визово нарушение и нейният случай се разглежда по ускорена процедура, съобщи агенция говорителят на правителството в Техеран, цитиран от местната агенция ИСНА и Ройтерс.

"Става дума за визово нарушение и няма връзка с шпионаж. Случаят на Юзик се разглежда от иранските власти по ускорена процедура", каза Али Рабии.

На 3 октомври руското външно министерство извика иранския посланик в Москва за обяснения по повод задържането на журналистката.

"Отнасяме се негативно към задържането и смятаме за неприемливо задържането на руски журналисти. Надяваме се, че в най-близко време тя ще бъде освободена и руската страна ще получи необходимите обяснения", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Посолството на Русия твърди, че руската гражданка не е информирала дипломатическата мисия за проблемите, свързани с отнемането на паспорта й на летище "Имам Хомейни", отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

В кратък телефонен разговор с майка си на 2 октомври вечерта Юзик казала, че агенти от службите за сигурност са нахлули в хотелската й стая в Техеран и са я задържали по подозрение във връзки с разузнавателните служби на Израел, разказа бившият й съпруг Борис Войцеховски пред Ройтерс. Той подчерта, че Юзик няма (двойно) израелско гражданство, нито израелска виза, и за последен път е била в Израел преди 15-17 години, за да прави репортаж за израелската армия за руския в. "Комсомолская правда".

Юзик е работила като репортер в ростовския кореспондентски пункт на вестника и в списание "Русский Newsweek". От 2003 г. се занимава с литературна работа и журналистически разследвания. През 2003 г. публикува книгата "Годениците на Аллах" ("Невесты Аллаха"), преиздана в девет страни, автор е и на книгата "Беслански речник" ("Бесланский словарь").