На смърт бе осъден предполагаемият агент на ЦРУ, обвинен, че шпионирал иранската ядрена програма. Това заяви пред репортери във вторник, 4 февруари, официален представител на Върховния съд на Иран Голям Хосейн Исмаили, цитиран от ТАСС.

"Един от шпионите на ЦРУ, Амир Рахимпур, беше осъден на смърт. Върховният съд потвърди тази присъда", съобщи агенция "Тасним", като се позова на Исмаили. "Той се опита да предаде информация за ядрената програма на Иран на американското разузнаване."

По думите на представителя на съда "присъдата трябва да бъде изпълнена скоро, така че неговите покровители да разберат, че Иран няма да се смили над чуждестранните си врагове". "Нашата логика и действие показва готовност за решителни мерки за възмездие към враждебни инициативи", отбеляза Исмаили.

Във връзка с изострянето на отношенията между Техеран и Вашингтон, в Иран се провежда кампания за идентифициране на чуждестранни агенти. Във връзка с това на 1 октомври 2019 г. друг ирански гражданин получи смъртна присъда за шпионаж в полза на САЩ.

Както е известно, президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма, постигнато през 2015 г. Оттогава САЩ наложиха ограничителни мерки срещу Иран, в чийто обсег попада всичко от петролни продажби до морско карго и финансови дейности. Това попречи на няколко чуждестранни банки да правят бизнес с ислямската република - включително хуманитарни сделки - точно когато Иран беше обхванат от големи протести, отбелязва Ройтерс.