Агенти на иранските служби за сигурност са арестували най-малко осем души, свързани с американското ЦРУ, по време на протестите в Иран миналата седмица срещу повишаването на цените на бензина предаде Ройтерс, като се позова на държавната осведомителна агенция ИРНА и БТА.

Тези хора са получили финансирана от ЦРУ подготовка в различни страни под прикритието на обучение по гражданска журналистика, посочва ИРНА, цитирайки министерството на разузнаването.

"Шестима бяха задържани, докато участваха в размириците и изпълняваха нарежданията (на ЦРУ), а още двама, докато се опитваха да изпратят информация в чужбина", допълва ведомството.

Припомняме, че през лятото иранските власти разкриха 17 души, занимаващи се с шпионаж в полза на САЩ. Става дума за мрежа от агенти, работещи за ЦРУ на територията на Иран.

Агенция Fars тогава публикува фотографии на някои от задържаните, сред които семейни снимки на двама от тях, бащи на по 5 деца, както и копия на шифровани бележки. Имена обаче в агенциите не бяха посочени.

Част от американските агенти са заплашени от екзекуция, а други имат присъди за дългосрочен затвор.

Шпионите са проникнали в икономическия, ядрения, инфраструктурния и военния сектори на страната. Част от шпионите са били вербувани от САЩ във връзка с визови проблеми - американските власти са им предложили визи срещу информация, обявиха тогава запознати с раследването.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео категорично опроверга съобщението на Техеран за задържаните 17 агенти. Той заяви, че лъжите на режима в Иран имат дълго минало.