Иран залови и осъди 17 шпиони, работещи за американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ). Някои от тях бяха осъдени на смърт, а другите на дълги години затвор, съобщиха ирански медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

В какво са заподозрени осъдените

Според изявление на Министерството на разузнаването, прочетено по държавната телевизия, заподозрените за шпионаж са "вербувани в чувствителни и жизненоважни центрове на частния сектор в икономическата, ядрената, инфраструктурната, военната и киберпространството ... където са събирали класифицирана информация" като контрагенти и консултанти, съобщи "Скай нюз".

На пресконференция служител на иранското разузнаване заяви, че арестите са извършени през последните месеци. Той не уточни колко са били осъдени на смърт и не съобщи дори името си, което е необичайно, изтъкна "Скай нюз". Нa репортерите беше казано, че е директор на отдела за разузнаване в иранското министерство на разузнаването. Шпионите са били арестувани в различни страни, твърди той.

Идентифицираните 17 души са иранци, действали независимо един от друг, се казва още в съобщението на иранското контраразузнаване, цитирано от агенциите.

Някои от тях са вербувани, хванати във "визовия капан", заложен от ЦРУ за иранци, искащи да пътуват в САЩ. "Към тях се обърнаха, когато са кандидатствали за визи, а други вече са имали визи и са били подложени на натиск от ЦРУ, за да ги подновят", каза шефът на контраразузнаването.

Миналия месец Иран заяви, че е разкрил голяма кибер шпионска мрежа, за която се твърди, че се управлява от ЦРУ. Не е ясно дали последните арести имат нещо общо с с тази мрежа.

Често арестуваните в Иран по подозрение за шпионаж имат двойно гражданство. Ето няколко примера от последно време.

Защо се арестуват хора с двойно гражданство

Евин в северната част на Техеран има зловеща репутация и е кошмарът на западните правителствени служби. Там са затворени повечето арестувани в Иран хора с двойно гражданство, задържани като средство за натиск в често безмилостна дипломатическа игра, написа преди седмица Сирил Жюлиен от Франс прес.

Няколко души с двойно гражданство се намират в момента в ирански затвори. Техеран не признава двойното гражданство.

Изследователка антрополог Фариба Аделка от френско-ирански произход е задържана там от началото на юни по обвинения, които още не са й съобщени.

В периода между 2014 и 2016 г. Джейсън Резаян, бивш кореспондент на в. "Вашингтон пост" в Техеран, прекара 544 дни в Евин, обвинен в шпионаж. През февруари американският журналист от ирански произход разказа пред АФП, че се е чувствал като "пионка" в световна шахматна игра, докато големите сили са преговаряли с Иран за ядрената му програма.

"Третиран като иранец и разменен като американец", той е осъзнал, че неговата "ценност" е зависела от резултатите от преговорите, отбелязва Резаян.

"Всеки нов гротесков арест е припомняне, че вземането на заложници, общо 52 на брой, отбеляза началото на този режим преди 40 години", пише той в книгата си "Затворник", имайки предвид нападението срещу американското посолство в Техеран през 1979 г., което доведе до скъсването на дипломатическите отношения между двете страни.

Британска гражданка от ирански произход, излежаваща присъда в Иран, беше преместена в психиатрична болница, съобщи днес съпругът й, цитиран от Асошиейтед прес.

Ричард Ратклиф каза във Великобритания, че съпругата му Назанин Загари-Ратклиф е била преместена в психиатрично отделение на болница "Имам Хомейни", намираща се под контрола на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

"За щастие преместването й в болница означава, че ще получи лечение и грижи въпреки моят скептицизъм относно това на какъв натиск може да е подложена докато е затворена. Изнервящо е, когато не знаем какво става", каза той.

40-годишната Загари-Ратклиф бе арестувана в Иран докато пътуваше в страната с малката си дъщеря през април 2016 г. и бе осъдена на пет години затвор, след като бе обвинена в шпионаж, нещо което тя и семейството й твърдо отричат. Тя и съпругът й неотдавна прекратиха гладната си стачка, насочена да привлече вниманието към случая им. Британски представители не успяха да издействат освобождаването й въпреки многократните си усилия.

Баща й каза, че е посетил вчера болницата, но не е бил допуснат да види дъщеря си, която няма никакъв контакт със семейството си.

Кампанията "Освободете Назанин" съобщи в изявление, че не знае на какво лечение е подложена или колко се очаква да остане в болницата. Британски представители са призовали иранските власти да й позволят да установи връзка със семейството си.

"Пионки" в голямата игра

Британската преса съзря връзка - която Лондон и Техеран отрекоха - между проекта за уреждане на стар дълг от 450 милиона евро към Иран и освобождаване на Загари-Ратклиф.

Ислямската република винаги е отричала, че нейните граждани с двойна националност служат за средство за натиск за постигането на международни споразумения, като едновременно с това признава, че тези затворници могат да станат обект на размяна.

През април иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф "официално сложи на масата" предложение за размяна на иранци, които са в затвора или заплашени от екстрадиция в САЩ, срещу задържани в Иран американци от ирански произход.

Журналистът Джейсън Резаян беше освободен на 16 януари 2016 г., на първия ден от прилагането на международното споразумение, подписано шест месеца по-рано, заедно с трима други американски затворници.

В замяна президентът на САЩ Барак Обама помилва четирима осъдени иранци и замени присъдите на трима други. Споразумението предвиждаше и Вашингтон да плати 1,7 милиарда долара, за да уреди дълг, датиращ от преди Ислямската революция.

Тогава претендентът за номинацията на Републиканската партия, сенаторът Марко Рубио порица тази "отстъпка", която според него щеше да доведе до други арести на американски граждани, припомня Сирил Жюлиен от Франс прес.