В Иран е екзекутиран днес протестиращ, осъден за раняване с хладно оръжие на служител на силите за сигурност и блокиране на улица в столицата Техеран, предаде Ройтерс, позовавайки се на полуофициалната новинарска агенция Тасним.

Това е първата екзекуция на демонстрант от началото на антиправителствените протести в страната, които започнаха след смъртта в средата на септември на млада жена, задържана заради неправилно носене на хиджаб и починала при съмнителни обстоятелства в ареста.  Избухналите протести се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства за ислямската република от създаването й през 1979 г.

Властите решително ги потушават. В понеделник тази седмица влиятелният Корпус на революционните гвардейци похвали съдебната система за твърдия й подход и я насърчи бързо да произнася строги присъди на подсъдими, обвинени в извършване на "престъпления срещу сигурността на държавата и на исляма". Говорител на съдебната власт каза, че петима души са били подведени под отговорност за убийство на член на проправителствените милиции "Басидж" и са осъдени на смърт. Присъдите подлежат на обжалване.

Тасним съобщи, че екзекутираният днес е Мохсен Шекари, участвал в блокиране на движението на една от техеранските улици и ранил с нож служител на силите за сигурност. Цитирано е заключението на иранския Върховен съд, в което се казва, че "заплашването на хора с хладно оръжие и нападането на служители на силите за сигурност, нанасяйки рани, е равносилно на военно престъпление", предаде ТАСС.

Активисти предупреждават, че скоро могат да бъдат екзекутирани и други демонстранти: най-малко седем души, арестувани в контекста на демонстрациите и досега осъдени на смърт.

"Трябва да отговорим силно, с конкретни мерки на международно ниво, на екзекуцията на Мохсен Шекари, в противен случай ще се сблъскаме с ежедневни екзекуции на протестиращи", пише Махмуд Амири-Могадам, директор на базираната в Осло активистка група "Иран Хюман Райт Уоч".

Според правозащитни неправителствени организации жертвите на репресиите в Иран от средата на септември са над 400, от които около 60 са непълнолетни.