Иран е екзекутирал двама души, които са били осъдени на смърт за богохулство, предаде Ройтерс, като се позова на иранския сайт за съдебни новини "Мизан".

В информацията се посочва, че екзекутираните Юсеф Мехрдад и Садрола Фазели Заре, са извършили престъпления, сред които богохулство, обида на исляма, на пророка и др.

Според Комисията на САЩ за международна религиозна свобода те са били арестувани през май 2020 г., тъй като са участвали в канал в "Телеграм", наречен "Критика на суеверията и религията". Двамата мъже месеци наред са били държани в изолация и не са имали възможност да се свържат със семействата си, посочва американската комисия, цитирана от Асошиейтед прес.

На 6 май Иран екзекутира дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, осъден на смърт за тероризъм.

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда миналата година по обвинение, че е ръководил арабска сепаратистка група, замесена в атентата през 2018 г. срещу военен парад, при който загинаха 25 души, и в още няколко бомбени нападения.

Чааб беше обвинен, че е ръководил "Арабското движение за борба за освобождение на Ахваз" (другото название на "Харакат ан Нидал"), което са бори за създаване на отделна държава в богатата на петрол югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и извършвала "множество терористични актове", съобщиха държавни медии.

Арабите и други малцинства отдавна твърдят, че са обект на дискриминация в Иран - нещо, което Техеран отрича.