Подкрепяната от Техеран иракска въоръжена групировка "Катаиб Хизбула" обяви, че прекратява всички свои военни операции срещу американските войски в региона, за да не създава "притеснения" за иракското правителство, предадоха Ройтерс и БТА. Решението бе обявено в същия ден, в който Белият дом обяви, че отговорът на САЩ на нападението в Йордания може да включва множество действия. 

Тримата американски войници бяха убити при атака с дрон в близост до йорданско-сирийската граница, а други 34-ма военни бяха ранени. Според Пентагона става въпрос за нападение на "Катаиб Хизбула".

"Много е възможно да видим степенуван отговор, не еднократно действие, а потенциално много действия", обяви вчера говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Американският президент Джо Байдън пък заяви пред медиите на излизане от Белия дом, преди да отлети за предизборна проява в щата Флорида, че е взел решение какви да бъдат ответните му действия на атаката с дронове, но не даде повече подробности. От администрацията му обаче подчертаха, че САЩ не се стреми към война с Иран. 

Американският министър на отбраната на САЩ Лойд Остин по-рано обеща, че Вашингтон ще предприеме "всички необходими действия" за защита на войските си след смъртоносното нападение.

Основана след воденото от САЩ нашествие в Ирак през 2003 г., групировката "Катаиб Хизбула" е една от елитните иракски въоръжени фракции, които са най-близо до Иран. Тя е най-мощната въоръжена фракция в Ислямската съпротива в Ирак - група, обединяваща твърдолинейни шиитски въоръжени формирования, които са извършили над 150 нападения срещу американски сили от октомври насам, когато избухна войната в Газа, припомня БТА.

Правителството на Ирак е подкрепяно от партии и милиции, близки до Иран, макар и не пряко от твърдолинейните групировки, които обстрелват американските сили, твърдят западни и иракски официални лица.

Багдад осъди нападенията, като същевременно заяви, че регионалната ескалация ще продължи, докато трае войната в Газа.

Тази сутрин постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани предупреди, че страната му ще реагира бързо на всяко нападение срещу територията и интересите ѝ, както и на всякакви посегателства срещу ирански граждани зад граница, предаде Ройтерс.

Очаква се президентът Байдън да посети военната база "Дувър", за да присъства на връщането на тленните останки на тримата американски военни. Той е взел това решение, след като се е срещнал с членове на семействата им вчера, обяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.