САЩ смятат, че атаката, при която бяха убити трима американски военнослужещи на йорданско-сирийската граница "носи почерка" на подкрепяната от Иран иракска милиция "Катаиб Хизбула", съобщи Пентагонът.

Коя е групировката "Катаиб Хизбула"?

Създадена след водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. групировката "Катаиб Хизбула" е една от най-близките до Иран елитни иракски въоръжени фракции.

Тя е най-мощната въоръжена фракция в рамките на "Ислямската съпротива" в Ирак - коалиция от твърдолинейни шиитски въоръжени групировки, която пое отговорност за повече от 150 атаки срещу американските сили от началото на войната в Газа.

След създаването си групировката бързо придоби известност със смъртоносните си атаки срещу военни и дипломатически цели през първото десетилетие на 21-ви век, използвайки комбинация от снайперистки, ракетни и минометни атаки и залагани на пътища бомби.

Тя обичайно нито потвърждава, нито отрича участие в атаките. САЩ обявиха групировката за терористична организация през 2009 г.

"Катаиб Хизбула" беше ръководена от притежаващия двойно иракско и иранско гражданство Абу Махди ал Мухандис, преди той да бъде убит при американска атака с дрон в близост до международното летище в Багдад през 2020 г., при която загина и командващият иранските сили "Ал Кудс" Касем Солеймани.

Групировката изповядва обединяваща шиитска идеология, която разглежда границите между Ирак, Сирия и Ливан като наложени от Запада. Тя смята американските войски в Ирак за чуждестранни окупатори и призовава за изгонването им.

Групировката се бореше заедно с други шиитски милиции срещу предимно сунитските бунтовници по време на гражданската война в Сирия и оттогава действа в страната.

Сенчеста групировка без обявена лидерска структура "Катаиб Хизбула" разполага с хиляди бойци и арсенал от дронове и ракети, включително балистични ракети с малък обсег, казват иракски служители и членове на групировката.

САЩ са нанасяли удари срещу позиции, бази и тренировъчни и логистични центрове на "Катаиб Хизбула" няколко пъти през последните години.

На 24 януари Вашингтон порази няколко цели в бастиона на "Катаиб Хизбула" в "Джурф ал Сакар" на около 50 км южно от Багдад в отговор на атаки с дронове и ракети.

Групировката участва с няколко батальона в иракските "Сили за народна мобилизация" ("Хашд аш Шааби"), паравоенна коалиция от въоръжени фракции, създадена първоначално за борба с "Ислямска държава" (ИД) през 2014 г., но впоследствие беше призната за част от официалните сили за сигурност.

Бойците ѝ получават държавни заплати, а членове на "Катаиб Хизбула", включително някои, които са обявени за терористи от САЩ, заемат високопоставени постове в "Силите за народна мобилизация".

Макар че технически е под командването на иракския премиер като част от "Силите за народна мобилизация", групировката често действа самостоятелно и игнорира изявленията на правителството, в които се призовава за спиране на атаките срещу американските сили.

Макар официално нито да потвърждава, нито да отрича това, за групировката се твърди, че е излъчила политическа партия за първи път на изборите през 2021 г., която е спечелила няколко места в парламента.

Превод от английски език: Алексей Маргоевски за БТА