Лидерите по света продължават да защитават свободната търговия и в същото време да приемат провалите на глобализацията, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

Месец преди президентските избори в САЩ годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка (СБ), започващи днес във Вашингтон, ще протекат под твърдото предупреждение: ако се обръща гръб на търговията, това само ще изостри проблемите на глобалната икономика, която и без това е вяла.

"Засилващият се натиск към мерки за капсулиране е изключителна заплаха за световния растеж", заяви МВФ, изтласквайки на втори план опасенията за стабилността на Дойче банк (Deutsche Bank) или рязкото увеличаване на частните задължения в Китай.

Президентът на СБ Джим Йон Ким пък призова да бъдат прогонени "тъмните облаци на изолационизма и протекционизма", заявявайки, че отварянето на икономическите граници е позволило за четвърт век един милиард души да бъдат изтръгнати от хватката на бедността.

Само че тези послания, които международните икономически институции и големите западни сили отдава отправят, срещат все по-слаб отклик.

В САЩ, които по принцип са голям защитник на либерализирането на търговията, републиканският кандидат за Белия дом Доналд Тръмп се опитва да спечели тълпите, обещавайки търговска война с Китай и налагането на наказателни мита срещу Мексико.

От другата страна на Атлантика британският вот в подкрепа на Брекзита заплашва да вдъхнови други страни да тръгнат по същия път и да окаже натиск върху икономическата интеграция в Европа.

Договорът за свободна търговия, по който се водят преговори със САЩ, прословутото Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), среща силна съпротива на Стария континент.

"За да стане търговията двигател на растежа за всички (...), интеграцията трябва да се съживи", написаха в сряда в общ материал за в. "Уолстрийт джърнъл" управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на СБ Джим Йон Ким.