Възходът на протекционизма удря световната икономика

Възходът на протекционизма в САЩ и Европа безпокои големите икономически ръководители по планетата, защото тя ги принуждава да прибягват до еквилибристика.

Обратно в новината

Коментари - Възходът на протекционизма удря световната икономика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Протекционизма защитава националните икономики на страните, които го практикуват, и съответно повишава техния жизнен стандарт! А понятието "глобална икономика" е безсмислено, зад него най често се крият интересите на големите банки и големите корпорации, които искат да извличат максимални печалби, и не искат държавите да им пречат, като защитават собствените си национални интереси! Така че всяко национално отговорно правителство би трябвало да практикува протекционизъм, но за съжаление нашите управници за последните 25 години не са такива, и оставиха икономиката на страната ни да бъде разграбена и унищожена, под лозунгите за "отваряне към света"!

"Така че всяко национално отговорно правителство би трябвало да практикува протекционизъм.." Не е вярно това! Може и би било добре да важи само за нас българите, но не и за всички защото тогава ние пак ще бъдем зле! Заедно с останалите, разбира се!

глупости. протекционизма защитава определени индустрии в дадената страна, и намалява общия жизнен стандарт. разбирам да говориш за нематерялни ползи, тогава съм съгласен.

" ... защото тя ги принуждава да прибягват до еквилибристика." Смешници! Той (протекционизмът) драстично увеличава рушветите, те това е проблема, иначе всичко е чики-пики!

Тия, които провеждали политика на протекционизъм, били "ударени", а ние неолибералния експеримент сме цъфнали и вързали, остров на стабилността и т.н. Едно към едно с герберските пропагандни мантри. Сега ясно ли ви е от къде им дават тон за песен и защо?

Ако искат да са разберат какво би последвало от точно обратната на протекционизма политика, нека видят нас, ама хубаво да ни огледат.

Докато нашата икономика беше разпилявана по най-грубия възможен неолибнерален начин, САЩ, ЕС и другите големи си провеждали политика на протекционизъм. А сега се чудят как да замажат тази "подробност" с обяснения, че това им ударило икономиките. Така като гледам ние не сме ударени - богати сме, прослерираме и за 30 години населението ни се е увеличило с 40%, а не е намаляло с толкова.

Когато набързо се записахте за мажоретки на Тръмп, слушахте ли го въобще какво говори?

Някак си репликата няма връзка с постинга, към който е отправена. Това не ви ли притеснява?

Политиката на отворени врати, която води България, доведе до това, че всичко от което все още може да се изкара печалба, е в ръцете на чужди фирми - търговски вериги, бензиностанции, мобилни оператори, електропреносни мрежи. Нищо българско не остана, а скоро и българи няма да има...

Нещо много важно пропускаш "Банки". Рудодобива не го броя( златната мина в Челопеч например).

Мда...само глупаците като България си отвориха пазара и затвориха техния по арабският свят и Русия, ей така..безплатно! Хитриците на едни викат "бъдето демократи и си отврете пазарите" а те самите нищо не дават :-) Тъп урок, които ни коства всичко :-(

'затвориха техния'? Гений, какво точно би им предложил, нещо което те не могат да правят??

sonibvc@gmail.com

и кви неща имаше Китай дето "те" да ги нямат :-) Нямам време да ти доразвия мисълта..ше трябва сам да се сетиш.

Възходът на протекционизма ще продължава, защото това е следствие от малоумната политика на дерегулация и деиндустриализация, която се води от 35 години в развитите страни, в резултат на което доходите на средната класа са замразени, социалните им придобивки -орязани. Е, идва момент в който на Джо му писва и решава, че е време да го сложи отзад на елитите, които смело харчат държавни пари за спасяването на частни банки, и тогава идва времето на Брекзит и Доналд.

Винаги човек се храни с известно (ограничено) количество храна, може да консумира известно (ограничено) количество питиета и след това няма необходимост да го прави. Откъде тогава идва тази мания да се бележи ръст в консумацията на това и онова? Що за разчекнато мислене и докъде може да доведе? Същото е и с другите природни блага, които копаете от дълбините на планетата (замърсявате и я повреждате), с тях създавате все нови телевизори, телефони и т.н. и после внушавате на тези, които имат, че нямат, защото новият модел имал ... (някаква несъществена дрънкулка, която по същество не променя основната потребителска стойност). Какви ги вършим всъщост така? Усилено консумираме енергия, замърсяваме и живеем на кредит, който ще плащат бъдещите поколения!!!

ще ти отговоря. ти притежаваш само това което ти е достатъчно да оцелееш ли? или имаш и други неща, които не ти трябват за да оцелееш? деца имаш ли? смяташ ли да им оставиш нещо след себе си? отговорът на тези въпроси е отговорът и на твоите.

Всички субсидии, квоти и програми за финансиране в рамките на ЕС са протекционистични. Либералната икономика е утопия, която има естествен стремеж към концентрация. Концентрацията води до дисбаланси и колапс. И когато говорят за възход на икономиката е добре да уточняват - чий възход, поименно.

Как чий възход - отговорът е еднозначен - възхода на световната лихварска пасмина.

в Китай няма много да се съгласят.

Протекции за правилните фирми, отчитащи се редовно на правилните хора и даващи пари за избори.

Естествено, това само Ганьо и Серьожа не го разбират..Протекционизмът води до производство на москвичи и телевизори по 80 килограма...А конкуренцията води до все по-нови модели...Купувайте българското...Да, ама ако е по-добро от другото..Ако е боклук, много важно, че бил български

Прав си - протекционизмът освен москвичи и телевизори произвежда храни без ГМО, хората не си заключват домовете, мургавите паразити не смеят да бият ,крадат и изнасилват бабите по селата ... не се допускат "бежанци", защото има държава, с неприкосновена граница ... и т.н

Ето ги малоумните Ганьовци, свикнали държавата да им гарантира заплати, докато пият кафета и ракии , а между другото, произвеждат боклуци..Тъпи и мързеливи до безобразие..Нямали равни условия..Какви условия имаше Европа, срината от войната бе, дебили?Кой ви пречеше да сте наравно с нея?А, мързеливи некадърници?Не си били заключвали къщите..Ама си сваляхте чистачите от дръгливите москвичи..Авантаджии, крадливи

Много тъпо парче си, тва дет си написал, би било вярно, ако всички стартираха от равни позиции, иначе идва по-развитият, убива ти индустрията, кадрите, които са работели в нея, от няма накъде, бягат при него и ти оставаш изтърбушен... Да ти напомня това на на някого? Повечето азиатски успехи са свързани с държавен протекционизъм, ама вдлъбнати калъфи като тебе, които повтарят неолибералнта мантра, без да се замислят до какви резултати води, откъде да го знаят това

По-посредствено и откровено некомпетентно мнение скоро не бях чел. По-добре да си бяхте мълчали. :-) А световната търговия облагодететства шепа корпорации, които с огромните си ресурси и държавна подкрепа стават монополни и задушават всякакъв опит на местните малки предприятия да останат или да влязат на пазара. Тази либерализация направи Китай суперсилна икономически и отслаби много САЩ и Европа. Скоро лихварите ще разберат, че са сгрешили жестоко, но ще е много късно. Китайските компаннии в един момент се оказват по-големи от щатските и палачинката се обръща.

Я познай колко тежаха американските телевизори преди 30 години?

Абе, бащата на либерализма и глобализацията, Фридман, каза, че теорията му била погрешна и че умерен протекционизъм е нужен. Тези още напинят.

фридман бил бащата на либерализацията и глобализма?

и как да имаме доверие на тези зависими фекалозаври, като само се чудят как да напечатат едни пари и да ги раздадат на правилните хора

Цялата статия и внушенията на цитираните лица са само една неолиберастка мантра на унищожителите на държави- САЩ и СБ. Бих добавил- гарнирана с шизофрения, защото само шизофреник може да говори за келепира от свободната търговия и за провала на глобализма в едно изречение;-)