Унгария е сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V", предаде Ройтерс. Така страната става първата членка на Евросъюза, която ще направи това, съобщи днес външният министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва.

Във видеоклип, публикуван на профила му във Фейсбук, той заяви, че ваксините ще пристигнат на три транша.

Унгария договори да купи 2 милиона дози от руската ваксина, които ще стигнат за ваксинирането на един милион души, уточни Петер Сиярто след среща с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Сиярто каза, че първото доставено количество ще е достатъчно за имунизиране на 300 000 души, а със следващите две партиди ще могат да се ваксинират съответно половин милион и 200 000 души. Министърът не уточни кога се очаква да пристигнат първите дози.

Вчера унгарският лекарствен регулатор даде предварително одобрение на руската ваксина "Спутник V" и ваксината на британската компания "АстраЗенека" и Оксфордския университет, без да чака решение на ниво Европейски съюз. От своя страна руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF) посочи, че "одобрението се основава на резултатите от клиничните изпитвания на "Спутник V" в Русия и цялостна оценка на ваксината от експерти в Унгария"

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио. Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките.

"Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини", подчерта Орбан.

Унгария неколкократно е критикувала "бавния темп" на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация, припомня АФП.

Русия подаде в сряда заявка за регистрация на ваксината "Спутник V" от Европейската агенция по лекарствата. "АстраЗенека" го направи по-рано и очаква на 29 януари решение на регулаторния орган. Според RDIF резултатите трябва да бъдат изпратени на екипа на "Спутник V" след 7 до 10 дни.

България може да закупи от руската ваксина, само ако документите на препарата са оценени по европейската процедура като безопасни и ефикасни, както и след одобрение за употреба, дадено от Европейската комисия, заяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В момента ваксината "Спутник V" е одобрена от Русия, Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан.