Преди да навлязат в териториалните води на Йемен, корабите трябва да получат разрешение от контролираната от йеменските бунтовници хуси служба по морски транспорт, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министъра на телекомуникациите Мисфер ал Нумаир, което цитира и БТА.

Подкрепяните от Иран хуси изстрелват дронове и ракети срещу международни търговски плавателни съдове в Аденския залив от средата на ноември, като твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците срещу израелската офанзива в ивицата Газа.

Почти всекидневните атаки принудиха компаниите да търсят дълги и скъпи заобиколни маршрути, разпалвайки безпокойство, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да дестабилизира целия район на Близкия изток.

САЩ и Великобритания бомбардираха цели на йеменските бунтовници хуси в отговор на тези нападения.

Териториалните води, засегнати от новата заповед, се простират наполовина навътре в широкия около 20 километра пролив Баб ал Мандеб, тясното устие на Червено море, през което минава около 15 процента от световния корабен трафик на път за или от Суецкия канал.

Военният говорител на хусите Яхия Сариа заяви в понеделник, че бунтовниците са атакували "израелския кораб "Ем Ес Си Скай" в Арабско море.

"Военноморските сили на йеменските въоръжени сили извършиха атакуваща операция срещу израелския кораб "Ем Ес Си Скай" в Арабско море с няколко противокорабни ракети и нанесоха прецизни и преки поражения (на морския съд)", посочи в телевизионно обръщение говорителят, цитиран от Ройтерс и БТА.

Същевременно контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг, е бил атакуван край бреговете на Йемен. За това съобщи в понеделник британската компания за морска безопасност "Амбри", като добави, че плавателният съд е бил регистриран като управляван от израелска компания, предадоха Франс прес и БТА.

Ден по-рано, в неделя, Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) потвърди потъването в Червено море на кораба "Рубимар", който е собственост на Великобритания и бе атакуван от йеменските бунтовници хуси миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в платформата "Екс".

 

Снимка, разпространена днес от Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), показваща потъналия в Червено море кораб "Рубимар"

Снимка: СЕНТКОМ чрез АП/БТА

Агенцията отбелязва, че СЕНТКОМ повтаря предупреждението на международно признатото правителство на Йемен, че товарът на потъналия кораб, превозващ тор от амониев нитрат, създава риск за морската екосистема в района.

Потъналият кораб за насипни товари също така "представлява риск от подводен сблъсък за други кораби, преминаващи през натоварените морски линии на корабоплавателния път", се казва в изявлението на СЕНТКОМ.