Датски товарен кораб бе атакуван два пъти за 24 часа в Червено море, заявиха тази сутрин американските въоръжени сили, цитирани от ДПА и БТА.

Товарният кораб "Мерск Ханчжоу" (Mаеrsk Hangzhou) е подал втори сигнал, че е нападнат, по-малко от 24 часа след първия. Екипажът на кораба е съобщил, че е подложен на атака от четири малки плавателни съда на йеменските бунтовници хуси, които разполагат с подкрепата на Иран.

От малките плавателни съдове, за които се предполага, че са дошли от райони в Йемен, които се намират под контрола на хусите, е бил открит огън. Плавателните съдове на нападателите са се доближили на 20 метра разстояние от кораба.

Откакто избухна войната в ивицата Газа, бунтовническото шиитско движение "Ансар Аллах" (хусите) многократно напада търговски плавателни съдове под предлог, че са свъразни с Израел.

Наети по договор охранители, намиращи се на "Мерск Ханчжоу", започнали да стрелят в отговор.

Американски хеликоптери от бойните кораби "Айзенхауер" и "Грейвли" се отзовали на сигнала на "Мерск Ханчжоу" за помощ.

Американските хеликоптери отправили вербални предупреждения срещу нападателите, но в отговор те започнали да стрелят по летателните апарати. Хеликоптерите отвърнали на огъня, при което потопили три от четирите плавателни съда и елиминирали екипажите им. Четвъртият плавателен съд се оттеглил.

Няма ранени американски военни и на хеликоптерите не са нанесени материални щети.

След като американските сили съобщиха за втория сигнал, подаден от "Мерск Ханчжоу", датската компания "Мерск" заяви, че преустановява преминаването на свои кораби през Червено море за срок от 48 часа, отбелязва Франс прес.

При подаването на първия сигнал екипажът на "Мерск Ханчжоу" съобщи, че е бил ударен от ракета. Въпреки това бе съобщено, че той не е изваден от строя и че може да продължи плаването си. На помощ при първата атака му се притекоха американските бойни кораби "Грейвли" и "Лабун". Докато те са се намесвали, по тях са били изстреляни две противокорабни ракети от контролирани от йеменските бунтовници хуси райони на Йемен. Ракетите са били свалени от единия от двата кораба.

Двете атаки са 23-та и 24-а, предприети от хусите срещу международното корабоплаване от 19 ноември досега, се казва в съобщение на Централното командване на САЩ.

Наскоро САЩ сформираха военна коалиция с въоръжените сили на други страни, с намерението да бъде защитен по-добре морският коридор през Суецкия канал.

В инициативата, кръстена операция "Пазител на благоденствието", се включиха над 20 страни, сред които Великобритания, Канада, Франция, Нидерландия и Норвегия.

 Вчера датският министър на отбраната Троелс Лун Поулсен заяви, че страната му има намерение да се включи във военната операция.

След започването на военната операция Maersk съобщи, че се подготвя да разреши на контейнеровозите си да продължат да плават през Червено море. Но след двете последни нападения компанията може да преразгледа намерението си.