Корабът "Рубимар", атакуван от йеменските бунтовници хути, потъна в Червено море, след като няколко дни се пълнеше с вода, съобщиха днес официални лица.

Това е първият плавателен съд, напълно унищожен като част от кампанията на хусите срещу войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Товарният кораб плаваше към Варна, когато на 18 февруари беше тежко засегнат от ракетен удар, изстрелян от хутите. Това стана в протока Баб ел Мандеб - ключов воден път, свързващ Червено море и Аденския залив.

Международно признатото правителство на Йемен, както и регионален военен служител потвърдиха, че корабът е потънал. Той плаваше под флага на Белиз, регистриран в Обединеното кралство.

Базираният в Бейрут мениджър на "Рубимар" не беше открит веднага за коментар.

Правителството на Йемен в изгнание, което е подкрепено от водена от Саудитска Арабия коалиция от 2015 г., каза, че "Рубимар" е потънал късно снощи, когато над Червено море се е разразила буря.

Плавателният съд е бил изоставен 12 дни след нападението, въпреки че е имало и планове да се направи опит да бъде изтеглен до безопасно пристанище.

Подкрепяните от Иран хуси, които твърдяха, че корабът е потънал почти мигновено след атаката, не признаха веднага, че плавателният съд е потънал.