„Ще продължи да има фалити на туроператори. Това е бизнес и ние не можем да предотвратим фалити на пазара. За държавата е най-важно да създаде механизми за защита правата на туристите”, казва Радков. Той посочва, че вече е създадена асоциацията „Турпомощ”.

Ръководителят на "Ростуризъм" припомня за проблемите на туристи в България през това лято, когато фалира руски туроператор.
„За съжаление, в редица случаи имаше некоректно поведение от страна на чуждестранни хотели – имаше случаи на изнудване на пари в България. На туристите им се предлагаше повторно да заплатят своя престой, те бяха заплашвани, предупреждаваха, че ще ги включат в измислени "черни списъци" и им се оказваше психологически натиск. Ние вече имаме опит с формиране на „черен списък” на хотели, в които се нарушават правата на руските туристи. Ще продължим тази практика и ще посъветваме туроператорите да не работят с тези хотели”, добави Радков.
Министърът на икономиката и турзма в България Делян Добрев посочи, че фалитите не се дължат на българските хотели и няма смисъл от подобно нещо. „Ние имаме голям ръст на руски туристи, те са добре дошли в България, тази група е една от най-големите, следвана от Германия и Великобритания, където броят на туристите също нараства.”, каза той.

В същото веме Аналитичната служба на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) съобщи, че за първите осем месеца на 2012 година руският туристически пазар за първи път е заел първо място в България, като е изпреварил германския, гръцкия и румънския.

„За последните пет години делът на руските туристи в България се е увеличил повече от двойно – от 5,7% през 2008 година до 11,7% през 2012 година. За първите осем месеца на текущата година над 500 000 руски граждани са посетили България, като 417 000 от тях с туристически цели. Това е 80,5% от потока от руснаци в България”, се казва в изследването на АТОР, цитирано от Интерфакс.
По данни на асоциацията най-много руски туристи са посетили България през месец юли, а през август техният брой се е увеличил с 42% в сравнение с миналата година.