Това заяви пред агенция Интерфакс ръководителят на обединението на туроператорите „Ростурпомощ” Едуард Кузнецов, цитиран от агенция "Фокус". „Мога да кажа със сигурност, че хората няма да останат на улицата. „Ростуризъм” и „Ростурпомощ” са се заели с този проблем”, каза Кузнецов.

Рано тази сутрин стана ясно, че фалитът на руския туроператор „Чери тур”, в резултат на който вече пострадаха над 150 души, почиващи в Хърватия, може да наруши отдиха на руските граждани и в България, предаде радио „Маяк”. Операторът, приемащ в България туристите от „Чери тур”, предупреди руските граждани за евентуално възникване на проблеми при напускането на страната. В момента туристите очакват информация, дали техните полети и трансфер са платени и по какъв начин ще могат да се завърнат у дома.

На 2 септември туроператорът „Чери тур” официално прекрати своята дейност. През нощта всичките 159 руски граждани, които бяха на почивка в Хърватия, вече се завърнаха в родината си.

Руски медии съобщиха, че  при 50 от клиентите на туроператора от общо 250 почиващи в България, също възникнаха проблеми. Българският туроператор "Васи Травъл" е поискал от руски туристи, клиенти на прекратилата своята дейност компания "Чери тур", допълнително между 500 и 1800 долара за престой в хотелите, които са настанени. На туристите не са им върнати паспортите. За това алармира пред РИА "Новости" директорът на пресцентъра на Руския съюз на туристическата индустрия.

Призоваваме изпращащите агентства от Русия да предупреждават туристите, че „Чери тур” има застраховка и те ще си получат парите от застрахователя. Това каза  Росица Димитрова, управител на „Васи Травел”. Туристите няма да бъдат изгонени от хотелите, в които са настанени към момента, но трябва да знаят, че парите, които ще дадат в България, ще им бъдат изплатени от застрахователната компания. В събота в България са пристигнали около 45 руски туристи, които са настанени в хотели и няма да бъдат изгонени.

Димитрова посочи, че се очаква да пристигнат нови туристи, които трябва да бъдат информирани за ситуацията с „Чери тур” и как да си вземат парите, които ще изхарчат в България. „Няма такова нещо като черен списък – чудя се кой ги говори тези неща”, каза още Димитрова.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризмът Дилян Добрев определи като спекулации информациите за повторно заплащане от руски туристи в хотелите у нас. Той посочи, че ресорният зам.-министър Иво Маринов е разговарял поотделно с всеки хотелиер и те са го уверили, че това не е вярно.

Добрев изрази надежда проблемът бързо да бъде преодолян и изтъкна, че в края на април тази година десетократно е увеличена застраховката на българските туроператори, които изпращат български туристи в чужбина. От друга страна руските туроператори също имат застраховки, които покриват посещенията на техни туристи в България.

Междувременно Кузнецов съобщи, че в момента разполагат със сведения, че 294 туриста почиват в България чрез фирмата "Чери Тур". От тях 56 излитат във вторник с различни полети за Русия, за което вече е постигната договорка с авиокомпаниите. 238 туристи продължават засега отдиха си в България, а техните полети трябва да са на 10 и 11 септември. Преговорите за тяхното излитане продължават.

Това е втория случай през тази година, при който фалит на туристическа компания застрашава комфорта на туристи почиващи в България. На 22 август туроператорът "Бългериан Вип Турс" съобщи на своите руски партньори, че прекратява своята дейност и в резултат на това може да пострадат 400-500 руски туристи, които бяха на почивка в български курорти. Общият брой туристи на БВТ бе около 1000, не само руски граждани, но и граждани на Иран, Кзазахстан и др.
По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че възникналият проблем във връзка с банкрута на компанията, е решен, след като нейните задължения към клиентите са поети от четири други туристически компании.

Миналата година пък стотици туристи от Русия, Финландия и прибалтийските републики не можаха да излетят от Бургас и Варна поради проблеми на туроператорската фирма "Алма тур", които доведоха до блокиране на самолети.