"Това е много обективно описание на онова, което прави Путин. Той използва национализма, за да завладее по военен път една страна. Точно това направиха Сталин и Хитлер. Подобно сравнение е напълно адекватно", заявява Грибаускайте, цитирана от Франс прес и БТА.

"На практика в Калининград, на нашата граница, всяка седмица има военни учения. Русия, впрочем, води срещу нас истинска информационна война. Москва манипулира руските малцинства в Балтика и ги кара да подкрепят агресията на Путин в Украйна", отбелязва още литовският президент.

Членуващата в ЕС и НАТО Литва се безпокои от нарастващия руски военен потенциал край границите си. Украинската криза само засили опасенията на Вилнюс.
В началото на юни НАТО започна в Литва, Латвия и Естония мащабни военни маневри.

Русия остро разкритикува ученията, приключили на 20 юни, окачествявайки ги като "демонстрация на враждебни намерения", както каза руският заместник-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс.

Литовската президентка би трябвало да се заеме с гарантиране на правата на националностите в страната си, а не да изказва мнима загриженост за съдбата им в други страни, заяви пред ИТАР-ТАСС неназован високопоставен източник от руското външно министерство.

В края на май между Русия и Великобритания се появи напрежение, след като принц Чарлз беше чут да сравнява Путин с Хитлер по време на посещение в Канада. От Москва поискаха официално обяснение от Лондон, но властите там отказаха да коментират изявления на престолонаследника.

Преди дни пък, отново след остра реакция от Русия, новият украински президент Петро Порошенко поиска смяната на външния министър Андрий Дешчица, който си позволи да нарече Путин "тъпак". Дешчица обясни, че е опитал да укроти протестиращи.