Държавният глава на Украйна предложи на депутатите да освободят от поста временния външен министър Андрий Дешчица, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Президентът Порошенко внесе за разглеждане от Върховната рада кандидатурата на Павло Климкин за министър на външните работи.

Климкин досега бе посланик на Украйна в Германия, миналата седмица Порошенко го освободи, напомня агенцията.

Дешчица заяви миналата седмица пред протестиращи в Киев, събрали се по повод свалянето на украински самолет край Луганск, при което загинаха 49 души:

"Нима съм казал, че съм против вашия протест? Аз съм "за" вашия протест. Готов съм да бъда тук с вас и да кажа: "Русия, махни се от Украйна", заяви в своя защита Дешчица и добави: "Да, Путин е тъпак".

Дешчица оправда думите си с усилието му да укроти тълпата.

Все пак министърът направи опит да убеди протестиращите да не прибягват до насилие, но те направиха погром над руското посолство и свалиха руското знаме.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза в отговор, че украинският му колега е преминал границата на приличието с обидния си коментар по адрес на руския президент.

"Не зная как (Дешчица) сега ще общува и работи с нас", допълни Лавров.

Вчера Порошенко е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин. Не е известно дали е засегната темата за Дешчица и погрома над руското посолство.

Но са били обсъдени "актуални въпроси на двустранните отношения", включително "темата за евентуално прекратяване на огъня в района на бойните действия в Югоизточна Украйна", съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков.

47-годишният проевропейски дипломат Андрий Дешчица изигра голяма роля в преговорите за политическо асоцииране на Украйна с Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Порошенко предложи освен това Върховната рада да освободи от длъжност управителя на централната Национална банка на Украйна Степан Кубив, назначен от парламента през февруари, и да назначи на тази длъжност Валерия Гонтарева.

Порошенко внесе в Радата и проектопостановление, с което депутатите да разрешат назначаването на Виталий Ярема - в момента първи вицепремиер, за генерален прокурор на Украйна.