Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария днес, за да протестират срещу правителството на десния премиер националист Виктор Орбан, предаде ДПА.

Снимка: АР/БТА

В столицата Будапеща и 60 други по-големи и по-малки града имаше демонстрации срещу новия закон за извънредния труд - наричан от критиците "робски закон".

Снимка: АР/БТА

Митингите са организират ежеседмично, откакто законът беше приет в средата на декември.

В Будапеща протестираха 2000 души, според новинарския сайт Индекс (index.hu).

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

През предишните седмици броят на демонстрантите бе доста по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик протестите в унгарската столица събираха 10 000 човека.

В Мишколц, Североизточна Унгария, според медийни информации в протеста са участвали над 1000 души. Няколкостотин демонстранти се събраха в град Татабаня, на 60 км южно от Будапеща.

Над 200 души в около 80 автомобила блокираха движението в едната посока на улица в южния град Сексард, съобщи репортер на ДПА от мястото.

Снимка: АР/БТА

Наред с останалите спорни реформи промените в трудовото законодателство предвиждат да бъде увеличен до 400 годишният брой на извънредните часове труд, които работодателят може да поиска от служителите си.

Орбан настоя, че всякакви допълнителни часове труд ще бъдат полагани доброволно, докато протестиращите и синдикатите твърдят, че на практика със закона се въвежда шестдневна работна седмица.

Протестното движение прерасна в по-широк протест срещу управлението на Орбан, а като ключови теми се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията, отбелязва ДПА.