Хиляди хора в Босна и Херцеговина се събраха днес, за да отбележат годишнината от клането в Сребреница през 1995 г. - единственият признат в Европа геноцид след Втората световна война, и да погребат 19 новоидентифицирани жертви, съобщи АП.

Вижте снимки >>

Екзекутирането на 8000 бошняци, повечето от които мъже и момчета, се отбелязва със серия от събития и погребение на жертвите, чиито останки са били намерени в масови гробове и наскоро са били идентифицирани с ДНК анализи.

Двайсет и шест години след като са били брутално убити, 16 мъже, двама тийнейджъри и една жена ще бъдат погребани в мемориалното гробище на входа на източния босненски град.

С химна на Босна и Херцеговина и обръщения на официални лица в Сребреница започна официалното възпоменание за жертвите на геноцида в защитената зона на ООН, извършен през юли 1995 г., съобщи агенция Фена.

В рамките на отбелязването на двадесет и шестата годишнина от най-голямото престъпление на територията на Европа след Втората световна война ще има много изказвания, като някои са изпратили видеопослания заради пандемията от коронавирус, отбелязва босненската информационна агенция.

Сръбският премиер изрази съжаление за ужасното престъпление в Сребреница

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че не би отишла в Поточари на отбелязването на годишнината от престъплението в Сребреница, докато не бъдат изправени пред правосъдието онези, които преди шест години нападнаха тогавашния премиер Александър Вучич, когато от името на Сърбия той отиде да се поклони пред жертвите, съобщи Танюг.

Бърнабич изтъкна пред ТВ Първа, че изразява дълбоко съжаление заради това ужасно престъпление и няма проблем с това да изрази съжаление и почит към жертвите, но е скандално това, че никой не е бил подведен под отговорност за нападение срещу живота на официален представител на друга държава.

Тя каза, че в правителството на Сърбия не е пристигнала покана за това отбелязване, а не са обмисляли да ходят без покана именно поради това, че е била показана незаинтересованст за решаване на случая с нападението срещу Вучич.

Това е ужасно престъпление и нямам проблем да покажа съжаление и почит към жертвите, но докато не бъде изправен пред правосъдието всеки, който е участвал в нападението срещу президента, тогава премиер, когато отиде да се поклони пред жертвите, не смятам, че на нашите официални лица мястото е там, каза Бърнабич.