Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Манчестър днес, за да протестират срещу строгите мерки на икономии и политиката на британското правителство за Брекзит, докато в същото време управляващата Консервативна партия се събра на конференция в северния английски град, предават ДПА и БТА.

Група протестиращи пуснаха в небето 6-метрова надуваема кукла, окарикатуряваща премиера Борис Джонсън. Участниците в шествието, организирано от синдикати и леви групи, носеха банери, надуваха свирки и биеха барабани срещу политиките за строги икономии и съкращения в системата на здравеопазването.

Втори протест беше насочен срещу планираното излизане на Великобритания от ЕС и безкомпромисната политика на правителството в спора за Брекзит с парламента.

Според в. "Манчестър ивнинг нюз" се очаква в демонстрациите да се включат общо десетки хиляди души.

Очаква се над 10 хиляди души да се включат в протеста по време на Конгреса

Снимка: БТА/AP

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли днес всички обвинения срещу него, че е бил в конфликт на интереси заради контактите си с американската бизнесдама Дженифър Аркюри. Тя също отрече обвиненията.

Делегат на конгреса "прави компания" на кукла, окарикатуряваща Борис Джонсън

Снимка: БТА/АP

В обтегнатата за Борис Джонсън ситуация, правителството обяви днес план за инвестиции от 13 милиарда лири (16 милиарда долара) в 40 болници. За десет години с парите ще бъдат изградени нови болници, а стари ще бъдат основно ремонтирани, каза министърът на здравеопазването Мат Хенкок. Той обеща и подобряване на грижите за душевно болните пациенти.

Още снимки може да видите тук

В интервю пред неделното издание на "Телеграф", публикувано днес, премиерът Борис Джонсън заявява, че здравните услуги са един от трите приоритета на неговото правителство. Това ще бъде най-голямата сума, инвестирана някога в Националната здравна система.

Привържениците на Джонсън можеха да си купят и чаши с неговия образ

Снимка: БТА/АP

Интервюто бе публикувано в деня, когато започна конгресът на торите в Манчестър, на който ще се търси изход от спора за Брекзита. Речта на премиера и лидер на партията Джонсън ще бъде произнесена в сряда- последният ден на конгреса.

Преди конреса, Джонсън посети болница и обеща рекорден бюджет за здравеопазване

Снимка: БТА/АP

Според премиера, Лондон плаща седмично 350 милиона лири на ЕС и е по-добре тези пари да бъдат изхарчени за здравеопазване.

Годишната конференция на торите е прекрасна възможност за Борис Джонсън. Той ще може да агитира за обещания от него Брекзит на всяка цена, отбелязва Франс прес.