Британски депутати, включително и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Брекзит, съобщи днес Би Би Си, цитирана от Ройтерс и БТА.

Законопроект на опозицията, който принуждава Джонсън да поиска от Европейския съюз продължаване на срока за британското оттегляне от общността с 3 месеца, за да се избегне Брекзит без споразумение на 31 октомври, бе одобрен от горната камара на парламента и се очаква да стане закон в понеделник, след като кралицата го подпише.

Джонсън обаче каза, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и "по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколко да отложи Брекзит". Днес вестник "Дейли телеграф" съобщава за писмо, което той е изпратил вчера до членовете на своята партия. В него той споменава за приетия току-що от парламента по инициатива на опозиционните партии законопроект, задължаващ правителството да поиска от ЕС продължаване на преговорите за Брекзит и съдържащ забрана за излизане от ЕС без споразумение. "Те току-що-приеха закон, който ме заставя да моля Брюксел да продължи крайния срок за Брекзит. Аз никога няма да направя това", посочва премиерът. Ройтерс цитира негови думи, че той бил обвързан "само на теория" с новия закон.

Телевизия "Скайнюз", цитирана от ТАСС, също съобщава днес, че в такъв случай против правителството може да бъдат подадени съдебни искове, а самият премиер може да се окаже зад решетките, ако откаже да изпълни волята на парламента и съответните съдебни решения.

Вестник "Таймс" пък пише, че високопоставени членове на кабинета на Джонсън започват да го призовават да приеме план Б и да се дистанцира от радикалните евроскептици, които настояват за "твърд" Брекзит, т.е. без сделка.

"Според "Скайнюз" заради политическата криза Джонсън е прекъснал пребиваването си в шотландския замък Балморал, където се намира от вчера по покана на кралица Елизабет Втора, която по традиция прекарва там лятото и началото на есента. Премиерът се връща днес в Лондон, за да търси изход от създалата се ситуация, съобщава тв каналът.

Правителството досега не е коментирало съобщението на Би Би Си, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо.

Според Джонсън единственият изход от задънената улица с Брекзита е провеждането на нови избори и иска те да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да разполага с оставащите две седмици, за да осъществи Брекзит навреме. За да свика нови избори обаче той се нуждае от две трети от депутатските гласове, а опозиционните партии, включително Лейбъристката, вече заявиха, че ще гласуват или против, или ще се въздържат по този въпрос, докато законът, принуждаващ Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, не бъде изпълнен.

Джонсън вече не успя на събере достатъчно гласове за нови избори при първия опит в сряда. Има насрочено ново гласуване по въпроса в понеделник със слаби шансове премиерът да спечели.