Двамата ръководители, които разговаряли по телефона, "постигнаха съгласие, че бруталната кампания на насилие, водена от сирийския режим срещу народа му, трябва незабавно да престане", се посочва в текста, съобщи БТА.

Междувременно танкове са били разположени днес в един от кварталите на сирийския град Латакия, в който се е чувала интензивна стрелба, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на сирийски правозащитник, намиращ се в Лондон. Според негови източници двайсетина танка и бронетранспортьора са разположени около квартала Ал Рамер на Латакия.

Катарската телевизия "Ал Джазира" се позовава на представител на друга опозиционна групировка, според когото в някои от кварталите на Латакия се чува стрелба с тежки оръжия. През изминалата нощ в града е имало антиправителствени протести, а тази сутрин на южния вход на града са се появили танкове.

Двайсет и трима души бяха убити вчера, а двама днес, от силите за сигурност при разпръскване на продемократични демонстрации в няколко сирийски града. Според антиправителствен активист от района много жители бягат към съседните селища и към Ливан. Въпреки репресиите, мобилизацията срещу режима не отслабва през месеца на рамазана и всяка вечер на излизане от джамиите след молитва има шествия с искания за демокрация.

Въпреки международните призиви за спиране на насилието, правителството на Башар ал Асад засили репресиите срещу протестиращите.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън вчера прикани страните, които все още поддържат търговски връзки със Сирия, "да застанат на правилната страна на историята". Президентът Башар Асад изгуби легитимността си като водач на страната. Ясно е, че Сирия ще е по-добре без него, заяви Клинтън.

По-късно днес стана ясно, че Франция е препоръчала на френските граждани, които все още се намират в Сирия, да напуснат страната, тъй като сигурността продължава да се влошава. Париж препоръчва на французите да напуснат Сирия с наличните средства на търговския транспорт, като осведомят френското посолство в Дамаск за заминаването си. Призивът беше отправен заради влошената ситуация и нарасналото напрежение в страната.