Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, във връзка с масовото убийство в гей-клуба в Орландо, че Америка трябва да намери начин да гарантира сигурността в страната, без да демонизира американските мюсюлмани.

В телефонно интервю за телевизионния канал Ен Би Си, цитирано от Ройтерс и БТА, тя реагира на обвиненията на претендента за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп, като каза, че не избягва да използва термина "радикален ислямизъм" по отношение на кръвопролитието в Орландо, и че разполага с план за справяне със заплахата.

Според нея са необходими мерки, които да попречат на хора, фигуриращи в забранителни списъци за самолетни пътници, да купуват огнестрелни оръжия.

Клинтън добави, че са нужни мерки, които да предотвратяват терористични атаки на нападатели от типа "вълци единаци". Да се сочи с пръст една конкретна религия обаче, според нея, няма да защити САЩ от нови подобни атаки.

"Не можем да дамгосаме и да обявим война на цяла една религия. Това е опасно", подчерта тя и призова за държавнически, а не партийно предубеден подход по този въпрос.

В същото време Тръмп настоя да се установи наблюдение над джамиите в САЩ и отново повтори призива си за временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната.

В телевизионно интервю за Си Ен Ен той критикува мюсюлманската общност в САЩ, че прикрива свои членове с рисково поведение и екстремистки наклонности - потенциални извършители на терористични атаки.

Тръмп каза, че много хора, познаващи терориста Омар Матин, извършил масовото убийство в Орландо, са знаели, че "той е ненормален, но не са съобщили в полицията".

29-годишният Матин се оказа роден в САЩ син на имигранти от Афганистан и според някои непотвърдени все още съобщения е положил клетва за вярност към терористичната групировка "Ислямска държава". Той бе застрелян от полицията.

"Необходимо е внимателно да се проверяват джамиите и да се следи какво става в мюсюлманската общност. Повярвайте, тази общност прекрасно знае кои хора са способни да грабнат оръжие и да тръгнат да убиват невинни хора", посочи Тръмп.

Обама: Няма ясни сведения за участие на "Ислямска държава"

Няма ясни доказателства, че стрелецът в Орландо е бил свързан с т.нар. „Ислямска държава“, заяви американският президент Барак Обама, съобщава Би Би Си.

Разследването на атаката, в която бяха убити 49 души, се извършва като на терористична атака, заяви той.

Американските власти съобщиха, че Омар Матин се e врекъл във вярност на групировката „Ислямска държава“ малко преди атаката. Въпреки това степента на неговата обвързаност с терористичната организация остава неясна.

„Това определено е пример за домашно отгледан екстремизъм, от който всички ние се притеснявахме от много време насам“, коментира Обама.