Армин Лашет, центристкият премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, направи първата стъпка към наследяването на Ангела Меркел като канцлер на най-голямата европейска икономика, предаде ДПА.

Десноцентристкият Християндемократически съюз избра 59-годишния политик в момент, в който партията се готви за парламентарните избори в Германия през септември.

Обикновено лидерът на ХДС е и кандидатът на партията за канцлер.

Лашет се справи със силно предизвикателство в лицето на богатия корпоративен адвокат Фридрих Мерц на балотаж на първия в историята на ХДС дигитален партиен конгрес, който се състоя в условията на кризата с коронавируса.

Син на миньор, Лашет, който е ангажиран да продължи центристката политика на Меркел и беше смятан за кандидата на партийния елит, спечели с 521 от гласовете на 991 делегати.

Той ще поеме председателството на партията от министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше личният избор на Меркел за неин приемник, след като миналата година тя подаде оставка от партийния пост. Меркел направи това след поредица погрешни политически стъпки, които подкопаха политическия й авторитет, отбелязва ДПА.

Председателство на Мерц, който е популярен в дясното крило на партията, вероятно щеше да тласне ХДС към по-консервативен курс. Той беше подкрепен от 466 делегати. Четирима се въздържаха при гласуването.

Избирайки Лашет, ХДС реши да не скъсва с ерата на Меркел, отбелязва ДПА. След 15 години на власт тя изключи възможността да се кандидатира на изборите през септември.

В последно време призивите в партията за ново начало след слизането на Меркел от политическата сцена донякъде останаха без отклик сред редиците на ХДС.

Партията се радва на солидна обществена подкрепа, най-вече заради умелия подход към пандемията, както и благодарение на политическото доверие към Меркел като към човек, който умее да овладява кризи.

Третият кандидат в гласуването, външнополитическият експерт Норберт Рьотген, отпадна още на първия тур.

През идните месеци обаче Лашет вероятно ще се изправи пред друго голямо изпитания, защото партиите в Германия се подготвят за "супер изборна година" с регионални избори в шест провинции плюс парламентарните наесен.

През март се очаква да бъде решено кой ще бъде кандидатът за канцлер на блока на ХДС и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), което може да придаде нов облик на германския и европейския политически пейзаж.

Така че Лашет ще се окаже в нова надпревара с може би отново трима участници, само че този път за номинацията за канцлер. Това е така, защото засега се появиха имената на двама претенденти.

Сред тях е лидерът на ХСС и баварски премиер Маркус Зьодер.

Петдесет и четиригодишният Зьодер получи похвали заради твърдата си позиция по въпросите на борбата с коронавируса. Благодарение на това той спечели подкрепа както сред някои членове на ХДС, така и сред по-широката германска общественост.

В политически план той също се стреми да се позиционира в центъра чрез ангажирането си с теми като опасенията от климатичните промени и въпроса за жените в корпоративните управителни съвети.

Същевременно той се заиграваше със Зелените, които се очертаха като потенциален партньор на блока ХДС/ХСС след изборите през септември.

Появи се и името на най-малко още един кандидат за канцлер - здравния министър Йенс Шпан, който според съобщения в медиите сондира мнения в ХДС за възможно кандидатиране за канцлер.

Засиленото обществено внимание към 40-годишния Шпан заради борбата с пандемията увеличи популярността му. Той обаче засега отрича да има такива планове.