Повече германски избиратели биха искали да видят Фридрих Мерц начело на управляващия Християндемократически съюз, отколкото сегашния лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на канцлера Ангела Меркел, показа проучване на общественото мнение днес, предаде ДПА и БТА.

Мерц, фаворит на ветерана консевратор и бивш финансов министър Волфганг Шойбле, е популярен сред членовете на ХДС, които искат партията да пренасочи икономическите и социалните си политики по-надясно.

Около 31 процента от анкетираните виждат в него партиен лидер и потенциален наследник на Меркел, когато тя се оттегли преди следващите избори през 2021 г., срещу 19 процента за Крамп-Каренбауер, според проучването на Емнид по поръчка на в. "Билд ам зонтаг".

Преди година в същото изследване Крамп-Каренбауер, която надделя над Мерц на изборите за лидер на ХДС през декември, изпреварваше Мерц с 33 срещу 28 процента.

В новия сондаж на Емнид 53 процента от респондентите казват, че позицията на ХДС като основна национална партия е застрашена, сравнявайки перспективите й с упадъка на социалдемократическата партия, младши партньор в коалицията на Меркел.

Консерваторите получават 27 процента национална подкрепа в седмичната анкета на "Билд", Социалдемократите - 16 процента и Алтернатива за Германия - 15 процента.

Мерц смята да изложи плановете си в реч на конгреса на ХДС в кра яна месеца в лайпциг, заяви негов говорител пред в. "Франкфуртер алгемайне зонтагцайтунг". Според вестника младежкото крило настоява цялата партия да гласува за нейния кандидат за канцлер, вместо партийната конференция, но големите регионални партийни клонове са против.