Израел прекратява участието си в преговорите за подновяване на примирието, които се провеждат в Катар, защото смята, че радикалното палестинско движение "Хамас" не са спазили първоначалните договорености - като са изстреляли вчера сутринта ракети към Израел и са задържали тайно още отвлечени жени и деца.

Примирието приключи и вече втори ден войната отново бушува с пълна сила - двете страни се обсипват с ракети и бомби. Израел при това е получил ново оръжие от САЩ - бомби за поразяване на бункери.

"Хамас" съобщи, че при израелски въздушен удар е бил убит палестинският учен Суфян Таех и семейството му. 

Но е отговорил с порой от ракети.

Огън след края на примирието

Военното крило на "Хамас" съобщи днес, че е изстреляло по Тел Авив порой от ракети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позова на изявление на Бригадите "Изедин ал Касам".

От военното крило на ислямистката групировка, която на 7 октомври нападна изненадващо Израел, отбелязват, че нападението им е отговор на продължаващите военни операции на израелската армия в ивицата Газа.

Израелската армия съобщи на свой ред, че е бомбардирала повече от 400 терористични цели.

Изтребители са бомбардирали повече от 50 цели около град Хан Юнис в южната част на анклава, казаха официални представители. Войските също така са нападнали с танкове и насочени въздушни удари бойци на "Хамас", както и инфраструктура в района Бейт Лахия в Северна Газа.

Правителството на "Хамас" заяви днес, че 240 души са убити в палестинския анклав Газа след края на примирието с Израел вчера, предаде Франс прес. При "стотици въздушни удари, артилерийски обстрели и бомбардировки от морето" са ранени 650 души, се казва в изявление на "Хамас".

Палестинското министерство на висшето образование заяви, че при израелски въздушен удар в град Ал Фалуджа на 30 километра североизточно от град Газа са били убити известният палестински учен Суфян Таех и неговото семейство.

В отговор "Хамас" е нападнала група израелски пехотинци, разположени северозападно от град Газа в района на Ал Тауам, "в резултат на което има загинали и ранени", предаде Ройтерс.

Бомбите BLU-109

В материал, публикуван в американското издание "Уолстрийт джърнъл", се казва, че САЩ са предоставили на Израел 100 бомби, предназначени за поразяване на укрепени цели или цели, заровени дълбоко под земята, като например военни бункери, както и десетки хиляди други оръжия за войната срещу радикалната групировка "Хамас", предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи вчера, цитирайки американски служители, че Израел е получил бомби за поразяване на бункери с бойна глава "Би Ел Ю-109" (BLU-109), предназначена да пробива бетон, преди да експлодира.

Доставките на допълнителни оръжия и боеприпаси, включително на около 15 000 бомби и 57 000 артилерийски снаряда, започнаха малко след нападението на "Хамас" срещу Израел и продължават и до момента, отбелязва ДПА.

САЩ, които доставяха оръжия и боеприпаси на най-близкия си съюзник в региона още преди избухването на конфликта в Газа, до момента не бяха давали информация за общия брой на оръжията, пратени на Израел, или за броя на бомбите за поразяване на бункери, пише "Уолстрийт джърнъл".

Бойните глави "Би Ел Ю-109" са разработени така, че с голяма точност да унищожават бункери или други цели, заровени дълбоко под земята, като например тунели. "Хамас" има мрежа от тунели, която се разпростира на стотици километри под ивицата Газа, уточнява ДПА. Тунелите не само осигуряват на "Хамас" скривалища, но позволяват на членовете на групировката да се появяват неочаквано и да изчезват отново.

Армията на Израел е високо развита и също разполага с бомби, които могат да унищожават бункери, отбелязва ДПА. Според "Уолстрийт джърнъл", когато САЩ са доставяли боеприпаси на Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври, те са поискали ключовият им съюзник да гарантира, че жертвите сред мирното население ще бъдат ограничени.

Краят на преговорите? 

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че разговорите в Катар за подновяване на прекратяването на огъня във войната в Газа са стигнали до задънена улица и израелските преговарящи ще се върнат у дома.

По нареждане на Нетаняху ръководителят на израелската служба за външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е разпоредил на екипа си да напусне Катар.

"Терористичната организация "Хамас" не спази своята част от споразумението", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху. По-конкретно това се отнася до освобождаването на всички деца и жени, отвлечени в ивицата Газа от бойците, които нападнаха Израел на 7 октомври.

С големи надежди за успех в преговорите за Катар от Дубай, където участва в срещата за климата КОП28, заминава френският президент Еманюел Макрон.

Израел подозира, че 20 жени и две деца все още се намират в Газа. Това включва жена и двамата ѝ малки сина, които преди няколко дни бяха обявени за мъртви от ислямистката организация "Хамас". Според военен говорител смъртта им не е потвърдена.

Миналата седмица Израел и "Хамас" се споразумяха за прекратяване на огъня с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, което беше удължено за кратко на два пъти, припомня ДПА. През това време "Хамас" освободи 105 заложници, а Израел освободи в замяна 240 палестински затворници.

Високопоставен съветник на премиера Нетаняху заяви междувременно, че Израел ще съдейства за предоставянето на хуманитарна помощ на жителите на Газа, докато сраженията там продължават.

"През деня десетки камиони преминаха в Газа, след като получиха разрешение от израелска страна" каза говорителят на израелската армияпод полковник Лернер пред журналисти, цитиран от Ройтерс.