"Пълното унищожение на "Хамас" би означавало десетгодишна война" - заяви в Дубай френският президент Еманюел Макрон, който е обсъдил ситуацията в Газа по време на световната среща за климата, предаде кореспондентът на БНР в Париж.

"Подновяването на сраженията в ивицата Газа е много обезпокоителна тема, която обсъдихме в много разговори" - това е заявил френският президент Макрон на пресконференция след участието му в срещата за климата в Дубай. Оттам той призова международната общност да удвои усилията, за да се постигне трайно прекратяване на огъня, да се освободят заложниците, които са още в плен на "Хамас", да се осигури нужната помощ на цивилното население в Газа и да се гарантира безопасността на Израел.

Макрон прикани Израел да уточни целите на тази война, като заяви, че "успешната борба с тероризма не се състои в системно и непрекъснато бомбардиране".

Премиерът Бенямин Нетяняхи неколкократно заяви, че целта е именно пълно унищожаване на движението "Хамас", признато за терористично от САЩ, ЕС и други страни.

"Вярвате ли, че е възможно напълно унищожаване на "Хамас". Това би отнело 10 години", смята френският президент.

"Няма да има трайна сигурност за Израел в региона, ако сигурността му бъде постигната с цената на живота на палестинците и следователно с цената на предизвикването на възмущение сред обществеността в региона. Нека всички бъдем наясно с това", добави Макрон, цитиран и от Ройтерс.

След срещата френският президент ще отпътува за Катар, за да търси съдействие за освобождаването на останалите израелски заложници в Газа.

Междувременно израелската армия продължи и днес бомбардировките си срещу Газа, като заяви, че е атакувала поевече от 400 терористични цели, след като вчера приключи примирието с "Хамас".

Снощи изтребители са бомбардирали повече от 50 цели около град Хан Юнис в южната част на анклава, казаха официални представители.

Войските също така са нападнали с танкове и насочени въздушни удари бойци на "Хамас", както и инфраструктура в района Бейт Лахия в Северна Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Правителството на ислямисткото движение "Хамас" заяви днес, че 240 души са убити в палестинския анклав Газа след края на примирието с Израел вчера, предаде Франс прес. При "стотици въздушни удари, артилерийски обстрели и бомбардировки от морето" са ранени 650 души, се казва в изявление на "Хамас".

Еманюел Макрон заяви, че в Катар ще подпомогне усилията за установяване на ново примирие. Обстановката изисква удвояване на усилията за постигане на трайно примирие и освобождаване на всички заложници, заяви френският президент.