"Хамас" предаде тази вечер на представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) две израелки, държани за заложници в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Двете жени са 21-годишната Мия Шем, която е била отвлечена по време на музикалния фестивал в Южен Израел на 7 октомври, където бойци на "Хамас" убиха и стотици хора. Другата жена е 40-годишната Амит Сусана. Шем е от Шохам в Централен Израел, но има и френско гражданство. Двете жени бяха предадени на представители на МКЧК в град Газа. Те вече са изведени от анклава и се намират на израелска територия, допълва Франс прес.

21-годишната Миа Шем е момиче от видео, което "Хамас" пусна няколко дни след като атакува Израел на 7 ноември. В него беше показано  как лице извън камерата обработва рана над десния й лакът. След това Шем се обръща директно към камерата, като говори на иврит и отправя молба: "Моля, изведете ни оттук възможно най-бързо."

По-рано днес "Хамас" публикува списък с имената на 30 палестински затворници, които се намират в израелски затвори и които ще бъдат освободени до края на деня. Списъкът включва осем жени и 22 тийнейджъри и беше публикуван в канала в Телеграм на "Хамас".

Междувременно Египет и Катар полагат усилия за продължаване на хуманитарното примирие между "Хамас" и Израел с още два дни след продължаването му с един ден днес. Това съобщи директорът на египетската Държавна информационна служба Дия Рашуан, цитиран от в. "Ахрам" и БТА.

Още един ден без бойни действия и размяната на десет израелски заложници срещу тридесет държани в затвори в Израел палестинци бяха договорени късно в четвъртък, припомни Рашуан. Наред с това не спират и доставките на хуманитарна помощ за южната и северната част на ивицата Газа в количествата, договорени за първите шест дни на спиране на огъня.