Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, реагирайки на поредния доклад на спецслужби в САЩ за руска хакерска операция по време на американската предизборна кампания, предадоха Ройтерс и БТА.

Песков заяви, че докладът не съдържа никакви доказателства, че руски официални лица са замесени в посочените хакерски атаки.

В огласения миналата седмица доклад се казва, че руският президент Владимир Путин е ръководил киберкампания, целяща да помогне на Тръмп в надпреварата с Хилъри Клинтън за Белия дом.

"Уморихме се вече от тези обвинения - каза Песков пред журналисти. - Това наистина напомня на лов на вещици."

И Доналд Тръмп беше сравнил твърденията за руски хакерски атаки буря с "политически лов на вещици", отбелязва Ройтерс.

"Както знаете, тази версия на доклада, която беше огласена, не съдържа нищо, което да си заслужава да коментираме", каза Песков:

"Безпочвени обвинения, които не са подкрепени с нищо, се повтарят отново и отново по аматьорски, непрофесионален начин. Всъщност ние изобщо не знаем на какво са базирани."

По думите му обаче позицията на Кремъл е непроменена, той категорично отхвърля възможността представител на руската държава да е замесен в хакерски действия, свързани с американските избори.

Песков заяви, че в американската история е имало и други случаи на лов на вещици, но тези периоди са приключвали, когато на власт дойдат по-разумни лидери.

Той посочи, че щом Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, ще започне работа по определяне на подходяща дата за среща между руския и американския президент.

"Ако ще се планират някакви контакти, то те ще бъдат планирани изключително внимателно, особено предвид факта, че говорим за контакти след доста напрегнат период в нашите отношения", заяви говорителят на Кремъл.