Конфликтът в Либия се разраства, въпреки опитите на международната общност за постигане на примирие.

Генерал Халифа Хафтар продължава настъплението си към столицата Триполи, след като отказа да приеме споразумението за спиране на огъня. Въпреки усилията на Турция и Русия за посредничество в конфликта, примирие няма.

Силите на международно признатото правителство в Триполи са в пълна бойна готовност. За неделя е насрочена международна конференция в Берлин за Либия, но още няма яснота дали бунтовниците на генерал Хафтар ще седнат на масата за преговори.

Междувременно ООН алармира, че около 1000 мигранти са били върнати в Либия за последните две седмици. Данните са на агенцията за миграцията на ООН, цитирана от ДПА.

Причината за заминаването на тези хора донякъде може да се обясни със ситуацията в Триполи, където се стигна до едни от най-тежките сблъсъци, откакто там преди девет месеца избухнаха военни действия, заяви Международната организация по миграцията (МОМ).

"Най-малко 953 мигранти, сред тях 136 жени и 85 деца, са били върнати на либийския бряг през първите две седмици на 2020 г.", добави тя. Всички са отведени в центрове за задържане. МОМ отбеляза, че за същия период на миналата година в Либия не е върнат нито един мигрант.

"Сегашното внезапно увеличение на заминаванията е особено обезпокоително с оглед на силно ограничения капацитет за издирване и спасяване в Средиземно море", добави организацията. Корабите на неправителствените организации за спасително-издирвателни операции са докладвали за 273 спасени мигранти за същия период.

В Триполи се водят боеве от април миналата година, когато източнолибийските сили на Халифа Хафтар предприеха офанзива за превземане на града, който е под контрола на признатото от ООН правителство. През последните години Либия се превърна в основна транзитна страна за мигранти, предимно африканци, които се опитват да стигнат до Европа с лодки. Хиляди от тях или се удавиха, или бяха спасени в открито море