Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък. Това заяви днес пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите на ръководителя на руската дипломация премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за спирането на огъня, но Халифа Хафтар е поискал още време, за да обмисли въпроса.

Маршал Хафтар командва базираната в Източна Либия така наречена Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата Триполи.

Враждуващите страни спазват от неделя примирие, което трябваше да доведе до официално споразумение, по което се преговаря в Москва.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

По-късно се разбра, че Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия, са напуснали Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.

Враждата е непримирима

Лидерите на враждуващите лагери в Либия проведоха в Москва непреки мирни преговори. Русия и Турция призоваха двата лагера да подпишат обвързващо споразумение за примирие, с което да бъде сложен край на продължаващата от девет месеца война и да бъде отворен пътят за стабилизиране на ситуацията в Либия.

"Ние се отказахме от каквато и да е среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седнем на една маса с него", каза по-рано Халед ал Мешри, цитиран от телевизия "Либия ал Ахрар". "Преговорите в Москва се водят с нашите турски и руски приятели", каза той. 

Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.

Какъв е залогът в дипломацията

Двамата лидери на воюващите лагери в Либия пристигнаха в Москва за подписване на официално споразумение за вече влязлото в сила прекратяване на огъня на фона на "дипломатически балет" с цел да не се допусне конфликтът да излезе извън контрол.

Предвид военното включване на Турция в Либия, подозренията за присъствие на руски наемници и съществуването на множество въоръжени групировки, сред които джихадистки милиции, контрабандисти на оръжие и трафиканти на мигранти, международната общност се опасява, че либийският конфликт ще се разрасне извън страната и ще излезе от контрол, отбелязаха Максим Попов и Имед Ламлум от Франс прес.

Москва смята европейците и американците в голяма степен за отговорни за конфликта в тази богата на петрол страна, защото с бомбардировките на НАТО оказаха военна подкрепа на бунтовниците, които свалиха и убиха полковник Муамар Кадафи през 2011 г., написаха двамата автори.

Има ли шанс мирът?

На свой ред президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Италия Джузепе Конте призоваха днес за трайно прекратяване на огъня в Либия, предаде АФП.

"Полагаме усилия примирието да бъде трайно", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара с Конте, който подчерта необходимостта да се сложи край на ескалацията на терена и да се гарантира трайно прекратяване на огъня.

"Особено се надявам да бъде подписано споразумение за прекратяване на огъня (в Либия) в скоро време", каза още президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Конте изрази надежда, че примирието в Либия ще проправи път за важна възможност и че страната ще навлезе в мирен процес. По думите му благодарение на Берлинския процес напрежението в Либия ще премине в политически процес.

"Една неразделена, независима и суверенна Либия. Това е целта", каза италианският премиер, добавяйки, че Италия ще използва всичките си капацитети, за да помогне за осъществяване на демокрацията.