Парче гвоздей от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, е открито в средновековен манастир в старинния чешки град Милевско, твърдят археолози от Чехия.

"По време на изследване на манастирските стени е била открита внимателно скрита в тях ниша. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос", обяви археологът Иржи Синделарж, цитиран от ТАСС и БТА.

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не по-късно от средата на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което означава Iesus Rex (Крал Христос, бел. ред.). 

По думите на археолога така са били обозначавани в Средновековието християнските реликви, свързани със земния живот на Божия Син.

"Находката в манастира в Милевско представлява изключително важно откритие от гледна точка на науката за християнската религия. Тя предизвика интереса на йерархията на католическата църква. Културно-историческата стойност на находката е от огромно значение", изтъква още ученият.

Междувременно в Израел археолози възстановяват мозайка в храм, върху която се смята, че е стъпвал Христос.

Според учените, когато Исус влиза в древния еврейски храм в Ерусалим, Той стъпва върху мозайка от плочки от дялан камък, подредени в пъстри геометрични фигури. Сега израелски археолози и строители възстановяват пода на храма по исторически текстове и рисунки върху археологически находки.

"Пресъздадохме дори драскотините и всякакви видове следи, така че да изглежда по същия начин, както по онова време", коментира пред Ройтерс археологът Асаф Аврахам.

Става дума за възстановен един квадратен метър мозайка върху Елеонския хълм, срещу Стария град и светите места в Ерусалим.

Според новия завет Исус отива в храма на поклонение като момче и след това, като проповедник, гони търговците от храма. В Евангелието от Йоан е описан епизод, в който Исус влиза в храма.

Находки от руините на Храма на цар Ирод показват на археолозите какви камъни са били използвани - ръчнообработен варовик, камъни от Мъртво море и вносен мрамор.

Възстановяването на подовата настилка е отнело седем месеца и е било много трудно, казва Ави Тависал, която е мениджър на групата работници, пресъздали историческата настилка. "Но се надяваме това да е нещо, заради което хората ще идват, за да видят и за да изпитат усещането като от преди две хиляди години", добавя тя.