Националните флагове на правителствените сгради са спуснати наполовина в памет на жертвите от войната.

През лятото на 2008 г. руски военни части навлязоха в територията на Грузия в помощ на проруската сепаратистка област Южна Осетия, където Тбилиси водеше кръвопролитна военна операция. За пет дни руските войски отблъснаха грузинската армия и заплашваха да превземат столицата.

Договорено с посредничеството на френския президент Никола Саркози мирно споразумение в крайна сметка доведе до изтеглянето на руските войски, но Москва призна независимостта на сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия и поддържа там силно военно присъствие, припомня Франс прес.

В конфликта загинаха 800 души, 1700 бяха ранени, а 120 000 бяха разселени. Тази вечер президентът на страната ще произнесе реч пред военнослужещите от военната база в Сенаки, унищожена от руските сили във военните действия през 2008 г.

По повод годишнината, САЩ призоваха Русия да изтегли войските си от Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост Москва призна едностранно преди 10 години. "Тези области са част от Грузия. Те не са част от Русия. САЩ продължават да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини нарече продължаващото руско военно присъствие в Южна Осетия и Абхазия, "нарушение на международното право" и на примирието.

Могерини похвали усилията на Грузия за изграждане на демократични институции, укрепване на върховенството на закона и насърчаване на преките чужди инвестиции.

През юни 2014 г. ЕС и Грузия подписаха споразумение за асоцииране, което включва зона за свободна търговия, както и клауза за безвизово пътуване на грузинците в съюза за краткотрайни периоди на престой.

Руският премиер Дмитрий Медведев коментира, че страната му "е постигнала основното, а именно мира", със споразумението за прекратяване на военния конфликт. Русия вече не се страхува от нови безредици, заяви той в интервю, публикувано вчера във в. "Комерсант".

"Защитихме нашите граждани", каза Медведев, визирайки етническите руснаци, живеещи в Абхазия и Южна Осетия, и добави: "вече не се притесняваме от нови атаки или че ще трябва да се намесваме или да отвръщаме на удар, за да защитим гражданите и сигурността си".

Ден по-рано Медведев обаче предупреди в радио интервю, че ако Грузия се присъедини към НАТО, каквито амбиции има, такава стъпка може да предизвика ужасен конфликт". Подобно решение би било "напълно неразбираемо", добави той.

Заемал по онова време поста президент на Русия, Медведев твърди, че единствена причина за руско-грузинската война е било "безотговорното, аморално, престъпно поведение" на тогавашния грузински лидер Михаил Саакашвили и неговите поддръжници. "Кариерата на Саакашвили в Грузия най-вероятно е приключила, което, струва ми се, е много добре за Грузия", заявява руският държавник.

Русия и Грузия отдавна са в конфликт заради амбициите на Тбилиси за членство в ЕС и НАТО, отбелязва Франс прес.