Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг отправи днес нов призив за действия за борба с климатичните промени, обвинявайки по-старите поколения за кризата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Вие ни лъгахте, давахте ни фалшиви надежди, казвахте ни, че бъдещето е нещо, което да очакваме с нетърпение", каза 16-годишната Тунберг в реч пред италианския Сенат (на снимката). Според нея светът ще стигне около 2030 г. до "точка, от която няма връщане", ако емисиите на въглероден диоксид не бъдат значително намалени - "поне с 50 процента".

Тийнейджърката, превърнала се в световна икона за климатичните активисти, заяви, че й е много странно, че важни хора, с които се среща, винаги я поздравяват.

Тя се оплака, че въпреки нейната дейност емисиите продължават да се увеличават и няма изгледи за някаква промяна, затова се чуди защо я поздравяват.

Грета Тунберг приканва папа Франциск да се присъедини към стачката за климата

Снимка: AP/БТА

Тунберг вдъхнови глобалните протести, наречени "Петъци за бъдещето", при които ученици пропускат занятия и излизат по улиците, за да настояват политиците да предприемат по-строги политики за климата.

"Не излизаме по улиците, за да си правите селфита с нас и да ни казвате, че наистина се възхищавате от това, което правим. Ние децата правим това, за да събудим възрастните, ние децата правим това, за да ви накараме да действате, ние децата правим това, защото искаме да си върнем надеждите и мечтите", каза Тунберг.

Вчера тя се срещна в Рим с папа Франциск, а утре се предвижда да поведе в италианската столица проява от протестите "Петъци за бъдещето", в която се очаква да се включат хиляди млади хора. "Благодаря ви, че се борите за климата и говорите истината. Това означава много", му каза тя.

"Бог да те благослови, продължавай да работиш, продължавай все така", отвърна й той.

През 2015 г. папа Франциск написа документ за защитата на околната среда от глобалното затопляне, а на среща с ръководители на петролни компании миналата година Франциск заяви, че светът трябва да се преориентира към чисти горива.

"Светият Отец благодари на Грета Тунберг и я насърчи в усилията й за защита на околната среда. Младата шведска активистка, която бе помолила за тази среща, на свой ред благодари на Светия Отец за огромните му усилия за грижи за околната среда", съобщиха от Ватикана в изявление.