Шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която вдъхнови световно движение с искания за мерки срещу климатичните промени, предупреди европейските депутати, че остава все по-малко време да се спре глобалното затопляне и ги прикани "да започнат да се паникьосват", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Искам да реагирате сякаш има пожар в дома ви. Ако къщата ви се разпадаше, нямаше да организирате три извънредни заседания за Брекзита и нито едно извънредно заседание за рязко влошаващото се състояние на климата и околната среда", заяви в комисията по околна среда на Европейския парламент 16-годишното момиче в реч, която бе приета с аплодисменти и ставане на крака.

В препълнената зала Тунберг едва сдържаше сълзите си, докато говореше за изчезването на животински видове, ерозията на почвите, обезлесяването и замърсяването на океаните.

Имайки предвид международното събиране на средства за възстановяване на опустошената от пожар парижка катедрала "Нотр Дам", Тунберг прикани евродепутатите да приложат "катедрално мислене" в борбата за овладяване на климатичните промени.

След среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни младата шведка призова да се гласува на изборите за Европейски парламент (23 - 26 май), за да се използва тази възможност да се повлияе на позициите и да се говори от името на хора като нея, които ще бъдат засегнати от климатичната криза, а още не могат да гласуват, предаде Франс прес.

"Гласувайте за нас, вашите деца и внуци, вслушайте се в тези от нас, които още не могат да гласуват", каза Тунберг и призова младите хора "да окажат натиск върху властимащите и по-възрастните поколения".

Грета Тунберг вдъхнови хиляди млади хора из цяла Европа, които през последните седмици се събираха на демонстрации с призиви за спешна борба с климатичните промени.

Днес стотина млади хора се включиха в демонстрация в центъра на Страсбург срещу глобалното затопляне. Те носеха плакати с надписи: "Като порасна, искам да съм жив" и "Разрушете патриархата, а не планетата".