Северна Македония и Гърция подписаха договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Документът предвижда гръцките военновъздушни сили да защитават и патрулират въздушното пространство на Македония. Както заявиха двамата министър-председатели на пресконференцията във вторник, това би способствало за сигурността и сътрудничеството между Атина и Скопие, пише македонският "Фокус".

Ципрас добави, че тази услуга от страна на Гърция ще бъде изцяло безплатна.

"Компенсацията ще бъде в по-голямата стабилност на нашия регион. Това получаваме в замяна. Искаме съсед, който е стабилен от гледна точка на политиката и сигурността. Гърция притежава най-добрите умения и познания в областта на авиацията. Ние имаме възможностите, способността да подкрепяме Северна Македония в нейните усилия за гарантиране на стабилност и сигурност", подчерта гръцкият премиер, цитиран от агенция "Фокус".

Както обясни той, Северна Македония ще получи помощ от Гърция чрез обучения, както и техническа помощ чрез радара в Солун, за да повиши безопасността на полетите.

"Това е важно, защото предотвратява незаконни действия, както и произшествия, гарантира безопасни комуникации, както и транспорт на нашите граждани. Когато пътувам с правителствения самолет винаги забелязвам, че пилотът се отклонява от пътя, за да избяга от въздушното пространство над БЮРМ, това се случваше по-рано. Тази глупост ще спре днес. Сега можем да спрем и да се поздравим, за да можем да стигнем по-бързо до нашата дестинация", обясни Ципрас.

Македонският премиер Зоран Заев каза, че такова сътрудничество е нормално, защото Македония няма собствена авиация.

"Нашата страна няма авиация и защита на нашето небе. Това означава, че един от нашите съседи, който е страна-членка на НАТО, трябва да направи това. Вече имаме сътрудничество с България за танкове и учения, с Турция за образоване на нашите кадри от армията, а с Гърция сега имаме договор тя да пази нашето небе, за да бъде обезпечена сигурност и стабилност. Това е добре за всички, за целия регион, НАТО се грижи за това. Когато нямате авиация, стигате до съседите си", заяви Заев.

Северна Македония и Гърция са се договорили в духа на Преспанското споразумение до средата на май да бъде формирана съвместна експертна група за търговска употреба на името, терминологията и търговските марки, и са подписали меморандуми за сътрудничество, които подобряват живота на гражданите и на двете страни, каза още Заев.

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж, отбеляза на свой ред Ципрас. Той подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви гръцкият премиер.

Заев изтъкна, че за Северна Македония няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО, но тя смята да продължава сътрудничеството с Русия, Китай и Изтока, което носи полза на гражданите и допринася за икономическото развитие и повишаването на икономическите стандарти.

"Затова за нас е важно, че Руската федерация признава новото ни конституционно име Република Северна Македония, което е положителен сигнал за продължаване на нашето сътрудничество", каза Заев, цитиран от ТАСС.