Възможността гръцките военновъздушни сили да помагат в контрола на въздушното пространство на Северна Македония е една от вероятните теми при посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Скопие и на министъра на отбраната на Гърция, което ще го последва, предаде агенция МИА, като се позова на гръцката телевизия Оpen.

Според телевизията това ще означава, че ако се появи неидентифициран самолет във въздушното пространство на Северна Македония, ще бъдат повикани гръцки военни самолети, които да се доближат до него и да проверят за какво става въпрос, допълва БТА.

Медията посочва, че това е обичайна практика между страните съюзнички в НАТО, когато една от тях няма необходимите средства за контрол. Например Гърция и Италия помагат в контрола на въздушното пространство на Албания и Черна гора.

Посещението на Алексис Ципрас в Скопие е планирано в началото на следващия месец, най-вероятно на 2 април.

Самият Ципрас в свое обръщение на икономически форум в Делфи каза, че ще отиде в Скопие с бизнес делегация и с някои министри.

Според гръцката телевизия няколко дни след посещението на Ципрас в Скопие ще пристигне министърът на отбраната Евангелос Апостолакис, за да обсъди възможностите за двустранно отбранително и военно сътрудничество като съвместни учения и размяна на студенти от военните академии.