България е длъжна да подпомага сънародниците си в Северна Македония, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на откриването на Седмия конгрес на ВМРО в парк хотел "Москва". На събитието присъства Волен Сидеров, но Валери Симеонов не е сред присъстващите.

Според него това трябва да става по начин, по който да се гарантира териториалната цялост на Северна Македония и спокойствието на българските сънародници там.

Вицепремиерът Каракачанов изтъкна, че помощта към Северна Македония не означава, че България като държава се е отказала от историческата истина.

"Това не означава, че сме се отказали от това да се борим против фалшификацията на нашата история и против опитите с административни и насилствени методи да се създава някаква измислена нова етническа принадлежност на населението в Република Македония", уточни Каракачанов. Той добави, че ВМРО е постигнала значителни успехи по темата за българските сънародници в Северна Македония.

Председателят на ВМРО посочи, че партията е изправена пред нови предизвикателства - европейските и местните избори. Затова той е на мнение, че от това какво е поведението на партията в изпълнителната власт, хората ще оценят управленските й качества.

 

Красимир Каракачанов заяви, че той е радетел да бъде запазена коалицията "Обединени патриоти". По думите му рецептата на силата на българската нация е в нейното единството. "Затова ние продължаваме да бъдем отворени за запазване на коалиция "Обединени патриоти", заяви лидерът на ВМРО.

В програмата за днешния Седми конгрес е записано, че ръководството на ВМРО ще направи отчет за свършеното от предишния конгрес до момента. Делегатите ще изберат нови ръководни и контролни органи на партията. Отделна точка от дневния ред на заседанието е посветена на политиката на ВМРО - Българско национално движение, както и за предстоящите избори за Европейски парламент=