Официално Русия призна новото име на Република Северна Македония. Това се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи.

"На 19 февруари в посолството на Русия в Скопие постъпи нота на Министерството на външните работи на Република Македония със съобщение за промяна на името на държавата на Република Северна Македония. Руската федерация признава тази промяна и името Северна Македония", се казва в документа, публикуван на официалната страница на министерството.

С промяната на името, пред Скопие се отвори вратата на НАТО и ЕС. Протокол за присъединяването на Северна Македония към НАТО бе подписан и вече тече ратификацията, която вероятно ще завърши до края на 2019 година. Предполага се, че страната ще стане 30-тата държава в Алианса през декември в Лондон, когато се отбелязва 70-годишнината му.

Всичко това стана възможно след подписването на Преспанския договор между Атина и Скопие, с който се прие промяната на името и вдигането на ембаргото за Северна Македония за присъединяване към европейските институции.